Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Spomenik zverski ubijenom dečaku: Borci vraćaju dug Slobodanu

Datum objave: ponedeljak, 24 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

Obezbeđen kamen za izradu spomenika dečaku iz Donje Kamenice zverski ubijenom juna 1992. godine. Bors će učiniti da se poklope datumi izručenja zločinca i dizanje spomenika

Slobodan Stojanović
Slobodan Stojanović

– Spomenik Slobodanu Stojanoviću, dvanaestogodišnjaku iz sela Donja Kamenica koga je juna 1992. na zverski način ubila njegova komšinca Elfete Veseli biće podignut u najkraćem roku. Treba da se vremenski poklopi sa trenutkom kada ovu “ženu zver” iz Švacarske izruče sudu u BiH. Borci RS dguju spomenik mališanu koji je ubijen jer se vratio po svog vezanog psa u selo i namerni smo da odužimo dug – ovako za “Novosti” govori general Milomir Savčić, prvi čovek BORS.

Akciji podizanja spomenika dečaku u Drinjači ili Zvorniku koja je krenula još 2008. pa stala, da bi bi ponovo bila aktuelizovana posle pisanja našeg lista s početka ovog meseca priključio se i akademik Dragoljub Mirković, likovni umetnik i vlasnik firme “Evro mermer” iz Bijeljine. Kako je rekao za “Novosti” spreman je da uradi besplatno sve radove na spomen znamenju koji se odnose na kamen i njegovu obradu.

Veli, biće mu čast da sarađuje sa najvećim živim srpskim vajarom Miodragom Živkovićem, koji je napravio idejno rešenje spomenika “Dečak sa psom”. Takođe, u opštini Zvornik i parohiji SPC u ovom gradu vlada jednoglasno mišljenje da se spomenik Slobodanu mora napraviti.

I dok se čeka da se Eltefe Veseli, Albanka koja je osumnjičena da je u junu 1992. godine, umorila Slobodana Stojanovića pojavi u Sarajevu, “Novosti”su kontaktirale sa Slađanom Crkvenjakov, sestrom pokojnog dečaka i jedinom živom osobom iz porodice palog dečaka. Otac Ilija i majka Desanka umrli su ophrvani tugom. Kaže da ju je “obradovala vest da će osumnjičena za smrt njenog brata biti izvedena na sud”.

– Suvišno je bilo šta govoriti o minulim godinama i kakav je bol za gubitkom najmilijih. Posebno je teško sestri kad ostane bez brata – kaže Slađana. – Imam troje dece, brinem o njima, nosim uspomene na moje najmilije i neću mnogo da govorim. Tuga i bol…

Dragoljub Mirković ,Milomir Savčić
Dragoljub Mirković ,Milomir Savčić

Dragoljub Mirković, umetnik i privrednik koji se priključio inicijativi, dosada je uradio besplatno više od 500 spomenika palim borcima minulog rata.

– Tragedija dečaka i njegove porodice najmanje što zaslužuje je dostojan beleg i ja sam na raspolaganju. Boračkoj organizaciji RS koju vodi general Savčić danas se veruje i što on kaže tako će biti. I ne manje bitno-krivci za Slobodanovu smrt moraju biti kažnjeni.

NEZAPAMĆENO NEPOČINSTVO

Elfete Veseli koja je sumnjičena da je zajedno sa drugim osobama, u leto 1992, u blizini mesta Donja Kamenica kod Zvornika, na izuzetno svirep način, hladnim oružjem, usmrtila Slobodana Stojanovića (12) a koja je nedavno uhpšena u Švajcarskoj usprotivila se dobrovoljnom izručenju po skraćenoj proceduri u BiH. Više svedoka je okrivilo za ovaj zločin. Policijski zapisnik sa obdukcije posmrtnih ostataka malog Slobodana pokazao je da je dečaku stomak bio rasečen u obliku krsta, da mu je odsečeno uvo i da mu je pucano u glavu iz neposredne blizine. Dvanaestogodišnji Slobodan Stojanović sahranjen je u selu Drinjača kraj Zvornika, a obdukovao ga je patolog Zoran Stanković.

Autor: V. Mitrić

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Njegovo ime je Slobodan Stojanović… | Jadovno 1941.

Pravda za Slobodana | Jadovno 1941.

U Beogradu Izložba „Podrinje, nekažnjeni zločin“ o srpskim …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top