Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Spomenik zverski ubijenom dečaku: Borci vraćaju dug Slobodanu

Datum objave: ponedeljak, 24 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

Obezbeđen kamen za izradu spomenika dečaku iz Donje Kamenice zverski ubijenom juna 1992. godine. Bors će učiniti da se poklope datumi izručenja zločinca i dizanje spomenika

Slobodan Stojanović
Slobodan Stojanović

– Spomenik Slobodanu Stojanoviću, dvanaestogodišnjaku iz sela Donja Kamenica koga je juna 1992. na zverski način ubila njegova komšinca Elfete Veseli biće podignut u najkraćem roku. Treba da se vremenski poklopi sa trenutkom kada ovu “ženu zver” iz Švacarske izruče sudu u BiH. Borci RS dguju spomenik mališanu koji je ubijen jer se vratio po svog vezanog psa u selo i namerni smo da odužimo dug – ovako za “Novosti” govori general Milomir Savčić, prvi čovek BORS.

Akciji podizanja spomenika dečaku u Drinjači ili Zvorniku koja je krenula još 2008. pa stala, da bi bi ponovo bila aktuelizovana posle pisanja našeg lista s početka ovog meseca priključio se i akademik Dragoljub Mirković, likovni umetnik i vlasnik firme “Evro mermer” iz Bijeljine. Kako je rekao za “Novosti” spreman je da uradi besplatno sve radove na spomen znamenju koji se odnose na kamen i njegovu obradu.

Veli, biće mu čast da sarađuje sa najvećim živim srpskim vajarom Miodragom Živkovićem, koji je napravio idejno rešenje spomenika “Dečak sa psom”. Takođe, u opštini Zvornik i parohiji SPC u ovom gradu vlada jednoglasno mišljenje da se spomenik Slobodanu mora napraviti.

I dok se čeka da se Eltefe Veseli, Albanka koja je osumnjičena da je u junu 1992. godine, umorila Slobodana Stojanovića pojavi u Sarajevu, “Novosti”su kontaktirale sa Slađanom Crkvenjakov, sestrom pokojnog dečaka i jedinom živom osobom iz porodice palog dečaka. Otac Ilija i majka Desanka umrli su ophrvani tugom. Kaže da ju je “obradovala vest da će osumnjičena za smrt njenog brata biti izvedena na sud”.

– Suvišno je bilo šta govoriti o minulim godinama i kakav je bol za gubitkom najmilijih. Posebno je teško sestri kad ostane bez brata – kaže Slađana. – Imam troje dece, brinem o njima, nosim uspomene na moje najmilije i neću mnogo da govorim. Tuga i bol…

Dragoljub Mirković ,Milomir Savčić
Dragoljub Mirković ,Milomir Savčić

Dragoljub Mirković, umetnik i privrednik koji se priključio inicijativi, dosada je uradio besplatno više od 500 spomenika palim borcima minulog rata.

– Tragedija dečaka i njegove porodice najmanje što zaslužuje je dostojan beleg i ja sam na raspolaganju. Boračkoj organizaciji RS koju vodi general Savčić danas se veruje i što on kaže tako će biti. I ne manje bitno-krivci za Slobodanovu smrt moraju biti kažnjeni.

NEZAPAMĆENO NEPOČINSTVO

Elfete Veseli koja je sumnjičena da je zajedno sa drugim osobama, u leto 1992, u blizini mesta Donja Kamenica kod Zvornika, na izuzetno svirep način, hladnim oružjem, usmrtila Slobodana Stojanovića (12) a koja je nedavno uhpšena u Švajcarskoj usprotivila se dobrovoljnom izručenju po skraćenoj proceduri u BiH. Više svedoka je okrivilo za ovaj zločin. Policijski zapisnik sa obdukcije posmrtnih ostataka malog Slobodana pokazao je da je dečaku stomak bio rasečen u obliku krsta, da mu je odsečeno uvo i da mu je pucano u glavu iz neposredne blizine. Dvanaestogodišnji Slobodan Stojanović sahranjen je u selu Drinjača kraj Zvornika, a obdukovao ga je patolog Zoran Stanković.

Autor: V. Mitrić

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Njegovo ime je Slobodan Stojanović… | Jadovno 1941.

Pravda za Slobodana | Jadovno 1941.

U Beogradu Izložba „Podrinje, nekažnjeni zločin“ o srpskim …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top