Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SPOMENIK DIANI BUDISAVLjEVIĆ BIĆE POSTAVLjEN NA SAVSKOM KEJU

Diana Budisavljević
Diana Budisavljević

Spomenik Diani Budisavljević, koja je spasavala srpsku djecu iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, biće postavljen na Savskom keju u Beogradu, pored Spomenika žrtvama nacističkog logora na Sajmištu.
Ovu odluku, kako je saopštio beogradski servis Beoinfo, donio je danas Odbor za podizanje spomenika Diani Budisavljević, kojim predsjedava zamjenik gradonačelnika Goran Vesić.

„Odbor će do kraja ove godine raspisati međunarodni konkurs za idejno rešenje spomenika Diani Budisavljević. Očekujemo do sredine godine imamo izabrano rešenje za spomenik kako bi ono bilo realizovano u drugoj polovini godine“, rekao je Vesić.

On je podsjetio da je Diana Budisavljević tokom Drugog svjetskog rata spasila 15.336 srpske djece, uglavnom sa Korduna i Kozare, iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Vesić je naveo da je akcija Budisavljevićeve bila jedna od najtežih i po broju spasenih najobimnijih humanitarnih akcija u vezi sa koncentracionim logorima u Drugom svjetskom ratu.

„Sećanjem na herojski čin Diane Budisavljević borimo se protiv revizije istorije, jer je sve više pokušaja u Hrvatskoj da se smanji broj žrtvava u Jasenovcu kao i da se ovaj strašni logor smrti prikaže kao radni logor za zabavu“, poručio je Vesić.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: