fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Spomenik dečaku iz Donje Kamenice uskoro dobija svoje mesto

Dečak iz Donje Kamenice, ubijen na početku rata, dobiće obeležje u Zvorniku. Posla se prihvatio dokazani humanista, akademik SKANU Dragoljub Dragi Mirković

Dragoljub Dragi Mirković, Reljef dečakov već urađen i izliven
Dragoljub Dragi Mirković, Reljef dečakov
već urađen i izliven

Dvanaestogodišnji dečak Slobodan Stojanović iz sela Donje Kamenice, kod Zvornika, koji je izmasakriran na početku rata u BiH, na rodnom ognjištu kad se vratio po svog psa Lesija, dobiće spomenik u Zvorniku. Ostaje samo da se utanači sa zvorničkim vlastima da li će to biti u centru grada ili, recimo, na nekom od mesta kraj magistrale koja vodi ka Sarajevu, odnosno Bijeljini i Banjaluci.

Ovo nam je rekao general Milomir Savčić, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske, koji je sa autorom spomenika, likovnim umetnikom i akademikom SKANU Dragoljubom Dragom Mirkovićem u petak“pretresao“ moguće lokacije. Izrada spomenika je pri samom kraju i sada je na nadležnima da, u naredne dve do tri sedmice, kažu na kojim lokacijama će „blagosloviti“ njegovo postavljanje, posle čega će BORS, u konsultacijama sa stručnjacima, doneti konačnu odluku.

– Spomenik dečaku koji je sa porodicom izbegao na sigurno, iz rodnog sela, a potom se vratio da nađe i povede svog kućnog ljubimca, što je platio životom, biće monumentalan, visok oko 4,5 metara – priča general Savčić. – Reljef dečakov je već urađen i izliven. Sve obaveze prema umetniku koji je obavio taj deo posla BORS je izmirio, a sve ostalo će besplatno da uradi veliki prijatelj BORS i dokazani humanista, akademik Dragoljub Drago Mirković.

Podizanje spomenika je godinama odlagano. Umetnik Mirković je, slušajući laže i paralaže o podizanju spomen-znamenja nesrećnom dečaku, obećao da će on da ga uradi, što upravo i čini. Ranije rukovodstvo Boračke organizacije RS je, kako saznajemo, novac za ove namene potrošilo za druge potrebe!

Albanki iz Vlasenice, Elfete Veseli, sudi se pred Sudom BiH, za zločin nad nedužnim dečakom. Ova žena, za koju se sumnja da je Slobodanu rasporila stomak u znaku krsta, odsekla mu uvo i pucala u njega sa najmanje razdaljine, bila je van domašaja ruke pravde skoro četvrt veka posle zločina. Njegovi roditelji su umrli od tuge za njim.

PORUKE ZA NEZABORAV

NA spomeniku će biti poruke i pouke za podsećanje i nezaborav, kao simbol stradanja nedužne dece, ne samo kod nas, već i u čitavom svetu – kaže umetnik Mirković. – Zato ovaj beleg treba da gleda neprestano što veći broj ljudi, posebno dece. Ovo je najmanje što sam mogao da uradim iz pijeteta prema detetu koje je toliko volelo psa, a može lako da se pretpostavi onda kakvog je svet izgubio čovekoljupca.

Autor: V. Mitrić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Spomenik zverski ubijenom dečaku: Borci vraćaju dug Slobodanu

Potresna priča: Slobodan Stojanović – dete mučenik | Jadovno …

Njegovo ime je Slobodan Stojanović… | Jadovno 1941.

Pravda za Slobodana | Jadovno 1941.

Mihailo Medenica: Zaboravljenom anđelu – Slobodanu …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: