Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SPOMEN-SOBA ZA SJEĆANjE NA SRPSKE ŽRTVE

srebrenica.jpg

SREBRENICA, /SRNA/ – Završena je prva faza uređenja spomen-sobe u objektu parohijskog doma u Srebrenici u kojoj je postavljeno 200 fotografija ubijenih srpskih civila i boraca iz ovog mjesta, rekao je sekretar srebreničke Boračke organizacije Miloš Milovanović.

Milovanović je danas na konferenciji za novinare izjavio da su Srpska pravoslavna crkvena opština i Boračka organizacija Srebrenice, uz blagoslov episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija i finansijsku podršku Vlade Republike Srpske i lokalne zajednice, obnovile, u ratu devastirani, parohijski dom, koji će biti osveštan i otvoren 5. marta.

U okviru ovog doma nalaziće se spomen-soba srpskim borcima i civilima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992-1995 godine, Srpski kulturni centar „Despot Stefan Lazarević“ i biblioteka sa dokumentacijom o srpskom stradanju na području Srebrenice.

„I nakon otvaranja spomen-sobe nastavićemo da prikupljamo i postavljamo fotografije nastradalih, kao i materijalne dokaze o stradanju Srba u Srebrenici, koje ćemo predstaviti i onima koji ne vjeruju da su na području ove opštine počinjeni stravični zločini nad Srbima“, rekao je Milovanović, napominjući da uređenje spomen-sobe potvrđuje da srpske žrtve ovog kraja neće nikada biti zaboravljene.

Parohijski dom u centru Srebrenice izgrađen je 1937. godine, a u proteklom ratu bio je devastiran, kao i crkva Pokrova Presvete Bogorodice u ovom mjestu koja je obvnovljena nakon rata i 2003. godine obilježila je sto godina od izgradnje.

U parohijskom domu uređen je i prostor Srpskog kulturnog centra koji će, prema riječima Milovanovića, moći da koriste nevladine organizacije koje njeguju tradiciju oslobodilačkih ratova i pravoslavlja u Srebrenici.

U hramu Pokrova Presvete Bogorodice 5. marta, sa početkom u 9.00 časova, biće služena sveta arhijerejska liturgija, a u 14.00 časova biće osveštan parohijski dom, spomen-soba i Srpski kulturni centar „Despot Stefan Lazarević“.

Nakon toga biće služen parastos srpskim borcima i civilima stradalim u odbrambeno-otadžbinskom ratu i položeno cvijeće u spomen-sobi, navodi se u pozivu koji su Srpska pravoslavna crkvena opština, Boračka organizacija i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice uputili institucijama, pojedincima i medijima.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: