Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SPOMEN NAŠOJ GOLGOTI: Najavljena premijera filma „Kralj Petar Prvi“

Film obuhvata Cersku i Kolubarsku bitku, put preko Albanije. Priča o najvoljenijem srpskom kralju, ali i o običnim vojnicima, koji su zajedno proživeli pakao Prvog svetskog rata.

Istorijska drama „Kralj Petar Prvi“, reditelja Petra Ristovskog, koja će premijerno biti prikazana 5. decembra u Sava centru, na velikom platnu će predstaviti priču i o najvoljenijem srpskom kralju, ali i o običnim vojnicima, koji su zajedno proživeli pakao Prvog svetskog rata.

– Osnovna nit je griža savesti kralja Petra Karađorđevića, koji smatra da je rat mogao da se izbegne – kazao je, za „Novosti“, reditelj Petar Ristovski, na premijernom predstavljanju trejlera za ovaj film. – Kralj oseća svaku žrtvu rata na svojim plećima i oseća da je dužan narodu, kojeg je svojom vladavinom uveo u takav tok istorije, da mora biti uz njega da mu pomogne u trenucima kada mu je najteže.

Scenario, koji osim Petra Ristovskog potpisuju i Vladimir Ćosić i Milovan Vitezović, nastao je po Vitezovićevom romanu „Čarape Kralja Petra“.

– Čarape su sada više jedan simbol i više nisu toliko prisutne u filmu – objašnjava reditelj. – Jedan od glavnih junaka je Marinko Spasojević (Milan Kolak), sin Makrene Spasojević (Danica Ristovski), koja je isplela čuvene čarape. Marinko polazi u rat sa dozom optimizma i patriotizma i sa ubeđenjima o odbrani zemlje, ali ubrzo sazreva. Naprečac shvata da je rat haos i bezumlje, u kojem ginu ne oni koji su zaslužili nego oni koje metak pogodi.

Film obuhvata i Cersku i Kolubarsku bitku, kao i veliku srpsku golgotu – povlačenje preko Albanije do Krfa. Po rediteljevim rečima, specijalni efekti korišćeni su u scenama povlačenja, snežnih oluja, kao i u ratnim scenama, ali nisu insistirali na njima jer „ovo nije film atrakcije, već donosi duboku emociju svakog lika“.

Petar, Danica i Lazar Ristovski / Foto Ž. Knežević

Lazar Ristovski, koji tumači glavnu rolu, kaže da je bilo teško snimati ratne scene, ali da su imali veliku pomoć Vojske Srbije.

– Nismo imali statiste, koji možda ne znaju ni da drže pušku, nego profesionalne vojnike, što je doprinelo autentičnosti priče – predočava glumac Ristovski. – Kroz film ćemo vratiti deo nacionalne svesti i preneti neko znanje o našim precima. Ostaje obaveza svakoga da potaknut temom filma, koji je istovremeno spektakularan i intiman, dalje istražuje.

Ristovski podseća da je Petar Prvi preveo knjigu „O slobodi“ Džona Stjuarta Mila, te da je priča o slobodi možda generalna priča ovog filma:

– Kralj je govorio da čovek po rođenju dolazi na svet da bude slobodan i ima obavezu da kroz život govori, misli i radi tako da bi bio slobodan. To je jedna od osnovnih sentenci kojom bi se mogao objasniti lik kralja Petra. Ovo je u suštini antiratni film, jer svaki film koji govori o ratu pripoveda o njegovoj surovosti i samim tim priča o tome da ratovi civilizaciji nisu potrebni.

NAJMLAĐI VOJNIK

JEDAN od „običnih vojnika“ čiju priču prati film je i istorijska ličnost Momčilo Gavrić, najmlađi srpski vojnik u Prvom svetskom ratu.

– Mladi kreću u rat zadojeni idealima ne znajući šta ih čeka, a priča o momčiću od 8-9 godina, Momčilu, kojeg tumači Ivan Vujić, biće jedna od najpotresnijih – tvrdi Lazar Ristovski.

Autor: Jl. Banjanin

Izvor: Večernje novosti

Vezane vijesti:

Najveći mural u Srbiji u čast kralju Petru Prvom

Kralj Petar Prvi Karađorđević dobija spomenik u Novom Sadu

Inicijativa za podizanje spomenika kralju Petru

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: