fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Inicijativa za podizanje spomenika kralju Petru

Novi Sad danas obeležava godišnjicu oslobođenja u Velikom ratu

Ulazak srpske vojske u Novi Sad
Ulazak srpske vojske u Novi Sad

Prigodnim manifestacijama Novi Sad danas obeležava 9. novembar, dan kada je pre 99 godina u grad umarširala srpska vojska posle proboja Solunskog fronta i pobedonosnog pohoda za oslobođenje zemlje nakon četvorogodišnje okupacije. Ulazak u grad jedinica koje je predvodio major Vojislav Bugarski, označio je kraj patnjama i stradanjima koje je Veliki rat doneo stanovništvu Srpske Atine.

Povodom tog značajnog datuma, danas u devet časova u porti Uspenske crkve, gradonačelnik Miloš Vučević i delegacije Saveza udruženja ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1920. godine, potomaka i delegacija Vojske Srbije položiće vence na Spomen-krst palim borcima.

Kako je isti datum proglašen i za Dan Prve brigade Kopnene vojske, u kasarni „Jugovićevo“ na Detelinari biće u 11 sati održana svečanost, sa defileom jedinica Vojske Srbije.

DOBRODOŠLICA

Deveti novembar 1918. karakterističan je i po tome što nijedan građanin Novog Sada toga dana nije izgubio život. A srpska vojska imala je dobrodošlicu i od mađarskog i od nemačkog stanovništva, jer su očekivali da se u gradu uvedu red i mir.

Obeležavanje ove godišljice tog velikog istorijskog događaja prati i inicijativa koju su ovih dana podneli rukovodioci nekoliko najuglednijih institucija kulture u gradu, da Novi Sad dobije spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću (1844-1921). Direktor Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan, jedan od podnosilaca te inicijative, ističe da je 9. novembar istorijski datum i da ga treba svečano proslavljati.

– Posebno se moramo pripremiti za proslavu 100. godišnjice oslobođenja grada, koja nam predstoji iduće godine – kaže Njegovan za „Novosti“, podsetivši da je srpska vojska u Novi Sad ušla bez borbe jer su poražene austrougarske i nemačke jedinice uvidele da je svaki otpor besmislen nakon trijumfalnog proboja Solunskog fronta.

– Ovi događaji omogućili su da oslobođeni narod ubrzo izabere svoje predstavnike za Veliku narodnu skupštinu, koja će 25. novembra u Novom Sadu doneti istorijske odluke o prisajedinjenju Banata, Bačke, Baranje i Srema, Kraljevini Srbiji.

Autor: Z. Grumić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Godišnjica oslobođenja Novog Sada: Sloboda osvojena bez …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: