fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kralj Petar Prvi Karađorđević dobija spomenik u Novom Sadu

Savjet za kulturu Skupštine grada Novog Sada odlučio je da u ovom gradu bude podignut spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

Novi Sad
Novi Sad

Inicijativu da u Novom Sadu podigne spomenik srpskom kralju kojeg su zvali i oslobodilac podnijeli su predsjednik Matice srpske Dragan Stanić, direktor Muzeja Vojvodine Drago Njegovan, direktor Istorijskog arhiva grada Petar Đurđev, direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić i direktor Muzeja grada Vesna Jovičić.

Kako je obrazloženo na sjednici Savjeta, inicijativa se zasniva na odluci grada iz 1938. godine da bude podignut spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

Izbijanje Drugog svjetskog rata omelo je realizaciju ovog projekta, a nova vlast poslije rata nije bila zainteresovana da se srpskom kralju diže spomenik u Novom Sadu.

Savjet je donio odluku da od preduzeća „Urbanizam“ i Zavoda za zaštitu spomenika kulture zatraži informaciju o mogućim lokacijama za postavljanje spomenika, te od kojeg bi materijala trebalo da bude i koje veličine.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Kralj Čika Pera | Jadovno 1941.

Danas 96 godina od smrti kralja Petra Prvog Oslobodioca …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: