Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Splitski studenti: Zločine iz “Lore” ne smijemo zaboraviti

Splitski studenti protive se postavljanju spomenika 72. bojni Vojne policije i ističu da se žrtve logora “Lora” ne smiju zaboraviti.

Plakatima protiv spomenika (Foto: Splitski student)
Plakatima protiv spomenika
(Foto: Splitski student)

Studenti poručuju da bi spomenik sa natpisom “Pod ovim znakom smo pobijedili” predstavljao istorijski falsifikat i neviđenu uvredu, te da bi ponovo traumatizovao preživjele iz takozvanog Vojnoistražnog centra “Lora”.

“Pripadnici 72. bojne Vojne policije Hrvatske vojske Tomislav Duić, komandant Vojnog zatvora `Lora`, zatim, Tonči Vrkić, Anđelko Botić, Emilijo Bungur i Ante Gudić, te Miljenko Bajić, Josip Bikić i Davor Banić osuđeni su u sudskom predmetu `Lora 1`”, podsjećaju splitski studenti.

Sud je na osnovu dokaza utvrdio da su oni u periodu od marta do septembra 1992. godine u takozvanom Vojnoistražnom centru “Lora” u Splitu, bez ikakvog pravnog osnova, držali veći broj zatočenih civila, uglavnom srpske nacionalnosti.

Tamo su vrijeđali njihovo ljudsko dostojanstvo, ponižavajući ih, zlostavljajući ih fizički i psihički, sve dok neki nisu umrli, poput Gojka Bulovića i Nenada Kneževića.

Vrhovni sud je u cijelosti potvrdio presudu, a u toku su procesi zločina koji je objavio i dokumentovao Dalmatinski komitet za ljudska prava.

“Smatramo da tom spomeniku nije mjesto u našem gradu, jer se niko od građana Hrvatske ne bi trebalo da ponosi zvjerskim mučenjima patološkog karaktera koja su se pod komandom 72. bojne Vojne policije odvijala u Splitu”, poručuje se u saopštenju splitskih studenata.

Plakate sa ovim navodima studenti su zalijepili na zgradi splitskog Gradskog vijeća, univerzitetskom kampusu, ispred studentske menze i na drugim gradskim lokacijama.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Nagrađivana hrvatska „književnica“ mučila Srbe u „Lori“ (VIDEO)

Toliko me je tukla da sam mokrio krv

24. godine od osnivanja hrvatskog logora Lora u Splitu

Hrvatski vrh znao za zločine

Uhapšen Tomislav Duić, komandant zloglasnog logora „Lora“

Feljton: LORA I

Feljton: LORA II

Feljton: LORA III

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: