Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

СПАСИТЕЉКИ СРПСКЕ ДЕЦЕ У ЧАСТ: У Бечу отворен Парк Диане Будисављевић!

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/park-diani-budisavljevic-bec.jpg

Парк посвећен жени коjа jе из логора НДХ извукла 12.000 српске деце смештен jе на два нивоа, између jедне прометне улице и Дунавског канала

БЕЧ – У Бечу jе jуче у 9. бечкоj општини, пред неколико стотина људи, у присуству представника града Беча и српских званичника у Аустриjи, свечано отворен Парк Диане Будисављевић (1891[-]-1978). Ова Аустриjанка, удата за Србина, спасила jе животе 12.000 српске деце у фашистичккоj Независноj Држави Хрватскоj током Другог Светског рата.

На свечаности jе наjпре говорила Мартина Малиjар, председница општинске скупштине Алзергрунда, коjа jе подсетила на цивилну храброст Диане
Будисављевић и нагласила да се у Алзергрунду и читавом Бечу неће више дозволити фашизам.

О Диани Будисављевић, као жени коjа на наjбољи могући начин повезуjе аустриjски и спрски народ, говорио jе затим Перо Јанковић, амбасадор
Србиjе у Аустриjи. Јанковић jе подсетио да Аустриjа и Србиjа одавно имаjу испреплетене односе, али да оваj билатерални однос ниjе увек био jедноставан.

Окупљенима се обратио и владика Андреj (Ћилерџић), епископ аустриjско  -шваjцарски. Владика Андреj jе подсетио да последњих година полако продиру многе до сада занемариване информациjе о “времену коjе изазива гађење” и “застрашуjућоj количини патње” на подручjу са коjег jе Диана Будисављевић спасила децу.

СПАСИТЕЉКИ СРПСКЕ ДЕЦЕ У ЧАСТ: У Бечу отворен Парк Диане Будисављевић!

Владика Андреj jе подсетио на потребу научне обраде историjе, али и на неопходност сећања, као и на солидарност према прецима коjи су дали допринос у остваривању срећниjе, мирољубивиjе и за живот приjатниjе будућности, коjоj сви стремимо.

Потом jе говорио Срђан Миjалковић, председник српског просветног и културног друштва Просвjета из Беча. Он jе нагласио инициjалну улогу младог Недељка Савића, Аустриjанца српског порекла и члана управе бечке Просвjете, у бечком обележавању имена и дела Диjане Будисављевић.

Недељко Савић jе био инициjатор идеjе да се по Диани Будисављевић назове jедна улица или парк у Бечу. Питање jе да ли би то и када било остварено, да ову Савићеву идеjу и инициjативу Просвjете ниjе подржао Маркус Гремел, млади социjалдемократски одборник у бечкоj општини Алзергрунд, а затим и Мартина Малиjар.

На краjу свечаности уметница Јелена Крстић своjим импресивним гласом отпевала jе, без музичке пратње, jедну српску народну песму. Недељко Савић jе, на немачком, прочитао део поеме “Јама“ Ивана Горана Ковачића, коjу jе песник написао већ 1941, као протест против усташких покоља над
Србима у Другом Светском рату.

Свечаности су присуствовали и потпуковник Горан Јеремић, воjни аташе Републике Србиjе, свештеник Крстан Кнежевић, песникиња Вjера Рашковић
Зец…

Парк Диане Будисављевић, се налази на два нивоа, између jедне прометне улице и Дунавског канала. У његовом горњем делу се налази дечиjе игралиште, а у доњем делу, коjи jе део каналског кеjа, налазе се спортска игралишта.

СПАСИТЕЉКИ СРПСКЕ ДЕЦЕ У ЧАСТ: У Бечу отворен Парк Диане Будисављевић!

Пише: Милан Илић

Извор: Курир

 

Везане виjести:

Беч добиjа парк Диане Будисављевић

Диана Будисављевић – Отргнута од заборава

СРБИ СЕ ИЗБОРИЛИ: Бечки парк добиjа име по спаситељки 12.000 српске деце из Јасеновца!

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: