Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SPASITELjKI SRPSKE DECE U ČAST: U Beču otvoren Park Diane Budisavljević!

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/park-diani-budisavljevic-bec.jpg

Park posvećen ženi koja je iz logora NDH izvukla 12.000 srpske dece smešten je na dva nivoa, između jedne prometne ulice i Dunavskog kanala

BEČ – U Beču je juče u 9. bečkoj opštini, pred nekoliko stotina ljudi, u prisustvu predstavnika grada Beča i srpskih zvaničnika u Austriji, svečano otvoren Park Diane Budisavljević (1891[-]-1978). Ova Austrijanka, udata za Srbina, spasila je živote 12.000 srpske dece u fašističkkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog Svetskog rata.

Na svečanosti je najpre govorila Martina Malijar, predsednica opštinske skupštine Alzergrunda, koja je podsetila na civilnu hrabrost Diane
Budisavljević i naglasila da se u Alzergrundu i čitavom Beču neće više dozvoliti fašizam.

O Diani Budisavljević, kao ženi koja na najbolji mogući način povezuje austrijski i sprski narod, govorio je zatim Pero Janković, ambasador
Srbije u Austriji. Janković je podsetio da Austrija i Srbija odavno imaju isprepletene odnose, ali da ovaj bilateralni odnos nije uvek bio jednostavan.

Okupljenima se obratio i vladika Andrej (Ćilerdžić), episkop austrijsko  -švajcarski. Vladika Andrej je podsetio da poslednjih godina polako prodiru mnoge do sada zanemarivane informacije o “vremenu koje izaziva gađenje” i “zastrašujućoj količini patnje” na području sa kojeg je Diana Budisavljević spasila decu.

SPASITELjKI SRPSKE DECE U ČAST: U Beču otvoren Park Diane Budisavljević!

Vladika Andrej je podsetio na potrebu naučne obrade istorije, ali i na neophodnost sećanja, kao i na solidarnost prema precima koji su dali doprinos u ostvarivanju srećnije, miroljubivije i za život prijatnije budućnosti, kojoj svi stremimo.

Potom je govorio Srđan Mijalković, predsednik srpskog prosvetnog i kulturnog društva Prosvjeta iz Beča. On je naglasio inicijalnu ulogu mladog Nedeljka Savića, Austrijanca srpskog porekla i člana uprave bečke Prosvjete, u bečkom obeležavanju imena i dela Dijane Budisavljević.

Nedeljko Savić je bio inicijator ideje da se po Diani Budisavljević nazove jedna ulica ili park u Beču. Pitanje je da li bi to i kada bilo ostvareno, da ovu Savićevu ideju i inicijativu Prosvjete nije podržao Markus Gremel, mladi socijaldemokratski odbornik u bečkoj opštini Alzergrund, a zatim i Martina Malijar.

Na kraju svečanosti umetnica Jelena Krstić svojim impresivnim glasom otpevala je, bez muzičke pratnje, jednu srpsku narodnu pesmu. Nedeljko Savić je, na nemačkom, pročitao deo poeme “Jama“ Ivana Gorana Kovačića, koju je pesnik napisao već 1941, kao protest protiv ustaških pokolja nad
Srbima u Drugom Svetskom ratu.

Svečanosti su prisustvovali i potpukovnik Goran Jeremić, vojni ataše Republike Srbije, sveštenik Krstan Knežević, pesnikinja Vjera Rašković
Zec…

Park Diane Budisavljević, se nalazi na dva nivoa, između jedne prometne ulice i Dunavskog kanala. U njegovom gornjem delu se nalazi dečije igralište, a u donjem delu, koji je deo kanalskog keja, nalaze se sportska igrališta.

SPASITELjKI SRPSKE DECE U ČAST: U Beču otvoren Park Diane Budisavljević!

Piše: Milan Ilić

Izvor: Kurir

 

Vezane vijesti:

Beč dobija park Diane Budisavljević

Diana Budisavljević – Otrgnuta od zaborava

SRBI SE IZBORILI: Bečki park dobija ime po spasiteljki 12.000 srpske dece iz Jasenovca!

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: