Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SNIMLjENE ZAVRŠNE SCENE DOKUMENTARNOG FILMA „DJECA“

Marinko Bjelica iz Trnova u odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubio je dva sina i kćerku

Marinko Bjelica iz Trnova u odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubio je dva sina i kćerku


Završne scene za dokumentarni film „Djeca“, koji realizuje produkcija Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), snimljene su u Trnovu.

„Ovaj film dokumentuje sudbine posljednjih preživjelih roditelja koji su za slobodu Srpske platili najveću cijenu“, saopšteno je iz RTRS-a.

Iz produkcijske kuće RTRS podsjećaju da o ovoj antičkoj tragediji Republika Srpska još nema dokumentovan video zapis.

„Zbog toga je ovaj projekat od izuzetne važnosti i po značaju svog sadržaja prevazilazi okvire Republike Srpske“, navodi se u saopštenju.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu 17 porodica je izgubilo po tri sina koji su poginuli kao pripadnici Vojske Republike Srpske, a osamnaesta porodica, porodica Bjelica, izgubila je dva sina i kćerku.

Marinku Bjelici iz Trnova početkom rata 1992. godine prvi gine 21-godišnji sin Janko, a u istoj godini pogninuo je i 25-godišnji Dragan.

„Uprkos protivljenju oca, koji je htio da sačuva bar život jedine kćerke, Radmila uzima pušku u ruke i u ime poginule braće odlazi na ratište. Baš poput braće Dragana i Janka, koji su poginuli braneći rodno Trnovo, sa nepunih dvadeset godina u oktobru 1994. godine gine u zasjedi, na samo nekoliko kilometara od kućnog praga. Janko, Dragan i Radmila iza sebe nisu ostavili potomke“, navodi se u saopštenju.

Direktor fotografije na filmu je Siniša Ćejić, kamermani su Darko Sošnja i Dejan Račić, dok je asistent kamere Milorad Railić. Majstor svjetla je Slaviša Branković, a ton majstor Duško Jovanović. Za montažu je zadužen Uroš Mlađenović, dok je producent dokumentarnog filma Aleksandar Đorđević.

Premijera filma „Djeca“ biće krajem godine, a prethodiće mu izložba fotografija načinjenih tokom snimanja scena za film.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

POČELO SNIMANjE DOKUMENTARNOG FILMA „DJECA …

u vlasenici nastavljeno snimanje dokumentarnog filma „djeca“

Nastavljeno snimanje dokumentarnog filma „Djeca“ – Jadovno …

PEČAT – Šta je danas Jasenovac Hrvatima? (VIDEO) – Jadovno …

Denis Bojić: Vukovarski bluz (VIDEO) – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: