fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SMIJEŠNO MALA ODŠTETA ZA SRBINA DUŠANA MIOKOVIĆA

Tomislav Merčep
Tomislav Merčep

Liberalni portali u Hrvatskoj komentarišu uvredljivo malu odštetu koju je Srbin Dušan Mioković dobio zbog mučenja kojem su ga u prošlom ratu podvrgnuli „merčepovci“.

Pakrački sudija je nepravosnažno odredio za Miokovića odštetu od 75.000 kuna /oko 10.090 evra/, dok se za razne povrede ugleda dobija duplo veći novac.

Tako sudije koje zbog povrede časti i ugleda tuže medije redovno dobijaju odštete u iznosima od 50.000 /oko 6.730 evra/ do 150.000 kuna /oko 20.190 evra/.

Zbog jedne od takvih presuda, u kojima je oštećeni dobio preveliki novac, reagovao je čak i Evropski sud za ljudska prava, smatrajući da to nije primjereno demokratskom društvu.

Dijana Grancarić, županijski sudija u Zadru, dobila je čak 137.000 kuna /oko 18.445 evra/ od lista „Slobodna Dalmacija“, da bi kasnije, sa troškovima postupka i kamatama, dobila još 103.000 kuna /oko 13.868 evra/.

Istovremeno, mučeni i zlostavljani Dušan Mioković, kojem je zdravlje nepovratno narušeno dobio je nekoliko puta manju odštetu.

On je u jesen 1991. godine, sa svojim bratom Nikolom, u Pakračkoj poljani mučen, a torturi su ga podvrgnuli pripadnici jedinice kojom je komandovao tadašnji čelnik hrvatskog MUP-a Tomislav Merčep.

Braća Mioković su dva od svega šest lica koja su uspjela da prežive mučenje „merčepovaca“, u koje je bilo uključeno i propuštanje struje kroz tijelo.

Tomislav Merčep je i sam dobio smiješno malu kaznu od svega sedam godina zatvora za velike zločine na kutinskom i zagrebačkom području.

Njegovi vojnici, utvrdio je sud, nezakonito su uhapsili 52 lica, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestala, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Ipak, kazna koju je Merčep dobio za sve to više liči na presudu za neki prekršaj u saobraćaju, navodi se u komentarima.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: