Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Služena liturgija na ostacima hrama Svete Trojice kod Suve Reke

Na temeljima spaljenog i uništenog manastira Svete Trojice nadomak Mušutišta u opštini Suva Reka služena je liturgija kojoj je prisustvovalo nekoliko desetina raseljenih Srba.

Na temeljima spaljenog i uništenog manastira Svete Trojice nadomak Mušutišta u opštini Suva Reka služena je liturgija kojoj je prisustvovalo nekoliko desetina raseljenih Srba
Suva Reka – liturgija

Paroh prizrenski Slobodan Đokić napomenuo je nakon liturgije da je ovaj manastir, građen u srednjem vijeku, u više navrata paljen i rušen i da je uvijek vaskrsavao.

„Verujemo da će i u nekom bliskom periodu manastir Sveta Trojica ponovo vaskrsnuti i biti centar okupljanja Srba sa područja opštine Suva reka“, rekao je paroh Đokić i pozvao raseljene da smognu snage, da se odvaže i vrate na svoja ognjišta.

Simo Miladinović, u ime raseljenih, rekao je da je veliki broj onih koji bi se već sutra vratili, ali da je svima jasno da ni danas nema uslova za povratak.

„Nema bezbednosti, nemamo ni mogućnost da obiđemo spaljene domove, a kamoli da se u ovom trenutku vratimo“, kaže Miladinović, koji je ogorčen jer mu kosovska policija nije dozvolila da sa suprugom uđe ni u dvorište kuće, kao ni da obiđe imanje.

Poslije liturgije, raseljeni su, zajedno sa zamjenikom premijera samoproglašenog kosova Branimirom Stojanovićem i ministrom za povratak u privremenoj vladi Daliborom Jevtićem, obišli jednu od deset spaljenih crkava u Mušutištu i prošli „crkvenom ulicom“ u kojoj se nalazilo više od 60 srpskih kuća, koje su spaljenje.

SUVA REKA, 19. JUNA /SRNA/ - Na temeljima spaljenog i uništenog manastira Svete Trojice nadomak Mušutišta u opštini Suva Reka služena je liturgija kojoj je prisustvovalo nekoliko desetina raseljenih Srba.
Na temeljima spaljenog i uništenog manastira Svete Trojice nadomak Mušutišta u opštini Suva Reka služena je liturgija

Ostale domove, oko 250 koliko ih je bilo nastanjeno do 1999. godine, raseljeni nisu mogli obići pošto je kosovska policija dobila naredbu da se raseljenima omogući kretanje do manastira Svete Trojice i u „crkvenoj ulici“.

Jevtić je novinarima rekao da će za najviše mjesec dana biti položen kamen temeljac za obnovu prvih deset kuća u Mušutištu, da je potrebna upornost povratnika i svih koji su preuzeli odgovornost za realizaciju projekta povratka u to naselje.

„Odmah posle povratka prvih deset porodica počeće obnova manastira Sveta Trojica, čime će se udariti kamen temeljac masovnijeg povratka Srba u opštinu Suva Reka“, dodao je Jevtić.

Uz projekat povratka u Mušutište, Jevtić je rekao da će naselje „Sunčana dolina“ u opštini Zvečan biti najveće povratničko naselje sa oko 300 kuća i oko 1.500 povratnika.

On je najavio da će ubrzo biti još novih projekata poput „Sunčane doline“, koji će biti realizovani na području opština sa većinskim srpskim stanovništvom na teritoriji Kosova južno od Ibra.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

PRAH I PEPEO SRPSKOG MUŠUTIŠTA

Hronika prećutanog aparthejda (1)

Film o rušenju srpskih crkava na Kosmetu (video)

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: