fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PRAH I PEPEO SRPSKOG MUŠUTIŠTA

Pod zaštitom njemačkih „mirovnjaka“, Albanci su do temelja porušili manastir Svete Trojice u zaseoku Rusenica. Ostao je samo zvonik.

Minirani zvonik Crkve Svete Bogorodice u Suvoj Reci 

Minirani zvonik Crkve Svete Bogorodice u Suvoj Reci
Piše: Neđeljko ZEJAK

Bilans šesnaestogodišnje misije „mirovnjaka“ UN u selu Mušutište, desetak kilometara od Suve Reke, glasi – na stotine spaljenih i razidanih srpskih kuća, minirani temelji objekata i porušene crkve.

U Mušutištu, poznatijem po crkvi Presvete Bogorodice sagrađenoj prije sedam vijekova, do 1999. godine u 200 domaćinstava živjelo je oko 2.000 Srba.

Danas su Srbi nepoželjni, a njihove bivše komšije, usljed nasilja i potpunog bezvlašća, ne dozvoljavaju im ni da priđu svojim razidanim domovima.

Albanci traže sačinjavanje spiska nepoželjnih odnosno onih Srba koji su, navodno, okrvavili ruke. Svi oni čija imena budu stavljena na spisak mogu samo da sanjaju o povratku na svoje.

Uništene srpske kuće u Mušutištu

Uništene srpske kuće u Mušutištu

Ostaje im nada da će poput nasljednika Arsenija Čarnojevića iz pepela podići crkvu Svete Bogorodice, i, uz nju, i ostalih 11 u kojima je do 1999. godine služena liturgija.
U crkvenim knjigama je zapisano da je Čarnojević pred seobu Srba izdao nalog: „U Mušutištu zatrpati crkvu Svete Bogorodice – kada se vratimo otrpaćemo je“.

Sveta Bogorodica je za Srbe vaskrsla i služila im kao skrovište i prihvatilište pred naletima Turaka i Arbanasa, sve dok 1999. godine na teritoriju Prizrenske kotline nisu nogom kročili njemački vojnici.

Pod njihovim zaštitom, Albanci su do temelja porušili manastir Svete Trojice u zaseoku Rusenica. Ostao je samo zvonik.

Obezbjeđenje pored manastira Svete Trojice

Obezbjeđenje pored manastira Svete Trojice

Porušili su i Svetu Bogorodicu raznoseći kamene stijene uzidane u njene temelje. Minirali su i zvonik, a od ostalih crkava nije ostao ni kamen na kamenu.
Srbi iz Mušutišta vjeruju da će prokletstvo stići svakog onog ko podiže ruku na srpske svetinje i potrpa temelje svetinja koje su vijekovima trajale, poput Prizrenske Bogoslovije.

Uprkos crnoj realnosti, Srbi ne odustaju od namjere da dobiju odgovor na pitanje – ko je izdao nalog, a ko počinio najstrašniji zločin nad starim i iznemoglim licima ovog kraja.

U junu 1999. godine u Mušutištu je, bježeći pred zločincima, ostalo dvadesetak staraca i jedno dijete ne starije od pet godina.

Sedamnaest ljudi je kidnapovano i do danas im se gubi svaki trag. Vjeruje se da su tijela bačena u bunare koje su potom zlikovci sve do jednog zatrpali.

Groblje staraca, kako kažu mještani, neko će morati da otkopa i da odgovori zašto su svi bunari u Mušutištu zatrpani i ko je dozvolio da se sačini spisak nepoželjnih Srba.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

SRBIMA IZ KLINAVCA I DRSNIKA PRIJETE KLANjEM

UČESTALI NAPADI NA SRBE I POKUŠAJI KIDNAPOVANjA

ĆIRKOVIĆ: NESTAJEMO!

KOSOVO – JADOVNO 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: