fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SLUŽEN POMEN ZA 8.000 ŽRTAVA I PODIGNUT SPOMEN-KRST

Pag - uvala Slana, dan sjećanja na Jadovno 2015.

Pag – uvala Slana, dan sjećanja na Jadovno 2015.

PAG, 20. JUNA – Na platou iznad uvale Slana na ostrvu Pag danas je podignut drveni spomen-krst i služen pomen za više od 8.000 žrtava, većinom Srba, pobijenih u kamenjaru i utopljenih u moru Paških vrata.

Spomen-krst su postavili članovi Udruženja „Jadovno 1941.“, koji je juče osveštan u hramu Vavedenja Presvete Bogorodice u Plaškom u Hrvatskoj.

Pomen su služili sveštenici Eparhije gornjokarlovačke.

Predsjednik Udruženja građana „Jadovno 1941.“ Dušan Bastašić rekao je da su u uvali Slana postojala dva logora – po jedan za Srbe i za Jevreje, dok je pet kilometara od Paga u mjestu Metajina formiran i prvi logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu.

Bastašić je rekao da je 487 Srba sa područja Grubišinog polja u zapadnoj Slavoniji, među kojima su bila i njegova dva djeda, ustaše krajem 1941. pohapsile i odvele u logor „Danica“ u Koprivnici, nakon čega su premješteni i pobijeni u paškom kamenjaru.

„Najveći broj doveden je ovdje, ne da bi nešto radio, nego da bi bili psihički i fizički iscrpljeni, a zatim podavljeni u moru, gdje se i danas nalazi njiohova `plava grobnica`“, rekao je Bastašić.

Predsjednik Skupštine Udruženja „Jadovno 1941.“ Boris Begović izjavio je novinarima da se procjenjuje da je na području Slane broj žrtava 15.000, dok dosadašnji podaci govore da je ovdje ubijeno 8.020 ljudi, od kojih 7.000 Srba, dok su ostale žrtve bili Jevreji.

Članovi Udruženja „Jadovno“ i porodice žrtava su u popodnevnim časovima posjetili školu u mjestu Metajna u kojoj su za vrijeme Drugog svjetskog rata bili zatočeni žene i djeca.

U organizaciji Eparhije gornjokarlovačke i Udruženja građana „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke i Beograda, 19. i 20. juna obilježeni su dani sjećanja na Jadovno 1941.

U kompleksu logora smrti Jadovno, prema do sada prikupljenim podacima, koji nisu konačni, na najbrutalniji način ubijeno je 40.120 ljudi, uglavnom Srba.

 

Pag - uvala Slana, dan sjećanja na Jadovno 2015.Pag - uvala Slana, dan sjećanja na Jadovno 2015.Pag - uvala Slana, dan sjećanja na Jadovno 2015.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

SLUŽEN PARASTOS JADOVNIČKIM ŽRTVAMA

Dani sjećanja na Jadovno 1941 – 2015. – Jadovno 1941.

SRNA: Svi na Jadovno 20. juna

Jadovno nije jama, već uvod u Jasenovac

Istina mijenja pogled na život i smrt

KOMPLEKS JADOVNO – JADOVNO 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: