fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SLUŽEN PARASTOS ZA UBIJENE SRPSKE CIVILE U BRADINI

Polaganje vijenaca na spomen ploču pobijenim Srbima u Bradini

Polaganje vijenaca na spomen ploču pobijenim Srbima u Bradini

Služenjem Svete arhijerejske liturgije i parastosa u obnovljenoj crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bradini, kod Konjica, danas su obilježene 23 godine od spaljivanja ovog i okolnih sela, pri čemu je ubijeno 48 srpskih civila, dok je veliki broj protjeran i odveden u logore, a crkva zapaljena i srušena.

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve služili su Svetu liturgiju nakon čega je služen parastos i položeni vijenci na spomen-obilježju srpskim žrtvama otadžbinskog rata u BiH.

Vijence na spomen-obilježje položio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji je rekao da je Bradina simbol stradanja Srba.

„Obaveza je svih nas da dođemo i poklonimo pažnju nevinim žrtvama i da za ljude koji su se ovde vratili učinimo sve da im život bude bolji“, naveo je Ivanić.

On je ukazao da u opštinama Prozor, Jablanica i Konjic sada živi 150 srpskih porodica od nekoliko hiljada koliko ih je na tim područjima živjelo prije rata.

„Obaveza je svih nas da uradimo sve da se žrtve ne zaborave, a da povratnici žive bolje, da dobiju struju, jer je mnoge porodice nemaju“, rekao je Ivanić.

Ivanić je poručio da će sve institucije vlasti u BiH u nekom budućem periodu morati posvetiti pažnju tim ljudima.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović rekao je da bi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice trebalo da pokuša da vrati sve Srbe koji su živjeli prije rata u ovim krajevima, te da im obezbijedi osnovne uslove za život i infrastrukturu.

„Naš posao je da pozovemo sve ljude da obnove svoje kuće i da se jave Ministarstvu. Mi imamo novca i zajedno se entitetskim ministarstvima sve ćemo da uradimo da obnovimo kuće i da vratimo taj narod“, istakao je Jović.

Predsjednik Udruženja Srba povratnika „Neretva-Konjic“ Dragan Subotić rekao je da je do 2010. godine, uz podršku ovog udruženja, obnovljeno 11 kuća u Bradini, te određeni broj srpskih kuća u Bijeloj i Čelebićima.

„Imali smo pet-šest povratnika u Bradini, od čega su zbog nedostatka posla ostala sada samo dva penzionera, a prije rata je bilo više od 800 stanovnika“, naveo je on.

Vijence na spomen-obilježje položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, te predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Organizacija porodica nestalih, Saveza logoraša Republike Srpske i opštine Konjic.

Jelena Gligorović izgubila je bliske rođake u Bradini i kaže da ne razmišlja o povratku. „Rado ću posjetiti ovo mjesto, ali ovdje nema uslova za povratak, jer je situacija sve gora“, pojasnila je ona.

Perspektivu za život i povratak ne vide ni mnogi drugi stanovnici Bradine koji su se danas okupili da se prisjete nedužno stradalih članova porodica, komšija i rođaka.

Za tri dana, od 25. do 27. maja 1992. godine, bošnjački i hrvatski zločinci bacili su 26 tijela u jamu ispred pravoslavnog hrama u Bradini. U logorima su živote izgubila još 22 srpska civila, a za pet lica se i dalje traga.

Za stravični zločin u Bradini još niko nije odgovarao.

Prema saznanjima Srne, MUP Republike Srpske do sada je podnio šest krivičnih prijava, odnosno izvještaja i dopuna protiv 18 identifikovanih lica za koje postoji osnovana sumnja da su 25. na 26. maj 1992. godine u mjestu Bradina kod Konjica počinili jedno ili više krivičnih djela ratnog zločina.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

SJEĆANjE NA VELIKI ZLOČIN, KOJI NIJE KAŽNjEN …

BRADINA: SRPSKE RANE KRVARE I NAKON 21 GODINE …

STRAHINjA ŽIVAK – ŽIVI DA BI SVEDOČIO! – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: