fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Služen parastos za Srbe poginule na Petrovdan 1992. godine

U Zalazju kod Srebrenice danas je služen parastos kod spomen-kosturnice stradalima u dva posljednja rata, prislužene svijeće za pokoj duša 69 poginulih na današnji dan 1992. godine i položeno cvijeće na spomen-obilježje povodom obilježavanja 25 godina od tragičnog Petrovdana i velikog srpskog stradanja u srebreničkoj opštini.

U Zalazju kod Srebrenice danas je služen parastos kod spomen-kosturnice stradalima u dva posljednja rata, prislužene svijeće za pokoj duša 69 poginulih na današnji dan 1992. godine i položeno cvijeće na spomen-obilježje povodom obilježavanja 25 godina od tragičnog Petrovdana i velikog srpskog stradanja u srebreničkoj opštini.
Zalazje: Obilježavanje 25 godina od stradanja srpskih civila i vojnika Foto: SRNA

Cvijeće na spomen-obilježje položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Radomir Pavlović, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, delegacija Boračke organizacije i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, te delegacija Udruženja logoraša regije Birač.

Cvijeće na spomen-obilježje u Zalazju kod Srebrenice položio izaslanik predsjednika Republike Srpske Radomir Pavlović
Foto: SRNA

Na spomenik su položile cvijeće i delegacije opština Srebrenica i Bratunac, te brojnih opštinskih nevladinih organizacija proisteklih iz rata iz opština srednjeg Podrinja, te Srpske radikalne stranke Srbije i opštinske stranačke delegacije.

Milunović je, obraćajući se okupljenima, rekao da se danas odaje počast poginulim i ubijenim Srbima kod dva spomenika u Zalazju, a da ovdje treba da stoje još dva spomenika – jedan ubijenim Srbima za 500 godina turske vladavine i jedan za nastradale od Austrougarske monarhije.

„Srbi su u svim tim vremenima, kao i u posljednja dva rata, masovno stradali u Podrinju“, podsjetio je Milunović.

On je istakao da je Titov režim krio zločince, pa time negirao i žrtve.

„Srpske žrtve iz Drugog svjetskog rata predstavljane su kao antifašisti da bi se prikrila njihova nacionalna pripadnost, a njihove ubice kao fašiste, a to su bile komšije muslimani i Hrvati“, dodao je Milunović.

On je poručio da je potrebno dolaziti na ova stratišta, obilježavati godišnjice stradanja, podsjećati na žrtve i učiti mlade o srpskim stradanjima da ih ne zaborave i da im se ne bi ponovila.

„Zločinci treba da znaju da nikada nećemo odustati od traženja pravde i dokazivanja istine sve dok odgovorni ne budu procesuirani“, poručio je Milunović.

Cvijeće na spomen-obilježje u Zalazju kod Srebrenice položio pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.
Foto: SRNA

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je prošlo 25 godina od zločina u Zalazju i da porodice nastradalih četvrt vijeka traže istinu i pravdu.

„Oni koji tu pravdu dijele neće da čuju naše zahtjeve i dokaze, jer ne žele da priznaju i bilo koga osude za zločine počinjene srpskom narodu, i pored činjenica i materijalnih dokaza koji su im davno dostavljeni“, ocijenio je Grujičić.

On smatra da pravosudni organi BiH svjesno odugovlače i čekaju da vrijeme prođe, očevici pomru i da niko ne odgovara za ubijene Srbe zbog nedostatka dokaza, što je najčešći odgovor Tužilaštva BiH kada su u pitanju procesuiranja za srpske žrtve.

„Moramo da budemo uporni u traženju pravde i istine i nikada nećemo odustati od insistiranja da treba da odgovaraju počinioci zločina nad Srbima u Zalazju i drugim selima oko Srebrenice“, poručio je Grujičić.

Staka Cvjetinović je prije 25 godina u Zalazju ostala bez muža Ivana. Ona kaže da zemaljske pravde nema i da porodice vjeruju u Božiju pravdu koja neće izostati jer Bog jedini čuje patnju i suze srpskih porodica čiji su najdraži svirepo ubijeni kod svojih kuća.

Veliki broj novinarskih ekipa iz BiH i inostranstva prisustvovao je današnjem parastosu u Zalazju.

Prije parastosa, članovi porodica poginulih, saborci, boračke i opštinske delegacije Srebrenice i Bratunca položile su cvijeće na groblju u Bratuncu, gdje je sahranjen najveći broj stradalih, te na srpskim stratištima u Biljači i Sasama.

Za zločine nad Srbima u Podrinju niko nije odgovarao i slogan ovogodišnjih „Petrovdanskih dana“ bio je „25 godina zločina bez kazne“.

Članovi porodica i predstavnici boračkih organizacija i organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice ponovo su danas izrazili nezadovoljstvo radom Haškog tribunala, te Tužilaštva i Suda BiH.

Oni su ukazali na to da još nije niko procesuiran za brojne masakre i zločine koje su muslimanske snage iz Srebrenice počinile nad Srbima iz ove opštine u proteklom ratu, ubivši 474 srpska civila i vojnika, među kojima je bilo devetoro djece, 57 žena i 65 staraca od kojih su više od polovine masakrirali.

I ove godine u Zalazju je ponovljeno da Boračka organizacija, porodice i saborci neće odustati od pravde i dokazivanja istine o srpskom stradanju u ovom kraju.

Služenjem parastosa na Zalazju završen je 21. memorijalni, humanitarno-duhovni i kulturno-sportski program „Petrovdanski dani“ koji je, povodom 25 godina od stradanja srebreničkih Srba, organizovao Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića 12. jula 1992. godine upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle, nastavljajući sistematsko i plansko etničko čišćenje srpskih prostora u srebreničkoj opštini, započeto u aprilu te godine.

Osim 69 poginulih na Petrovdan 1992. godine, nestalo je i zarobljeno još 22 Srba od kojih se 10 još vode kao nestali, a bio je veliki broj ranjenih.

Nakon mučenja i zlostavljanja u srebreničkim logorima svi su ubijeni, a posmrtne ostatke njih 10 slučajno je pronašao tim za traženje nestalih iz Tuzle 10. juna 2011. godine u Zalazju, prilikom traženja muslimanskih žrtava.

Nakon više od godinu dana, ovi posmrtni ostaci su identifikovani i sahranjeni su 2012. godine, na Petrovdan, dva su pronađena i sahranjena ranije, a za još 10 Srba nestalih tog dana i dalje se traga.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

I Zalazje i Zagoni vape za istinom… | Jadovno 1941.

Svjedoci: Orić naredio da bude spaljeno selo Zalazje …

Zalazje- srpske žrtve niko ne primjećuje | Jadovno 1941.

Mustafić priznao da je sa Orićem učestvovao u napadu na …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: