fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SLUŽEN PARASTOS ZA 25 UBIJENIH SRBA IZ FAKOVIĆA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/bratunac-f.jpg

U crkvi Svetog apostola Tome u Fakovićima kod Bratunca danas je služen parastos za 25 Srba iz ovog sela na obali Drine koje su ubile muslimanske snage iz Srebrenice i susjednih sela 5. oktobra 1992. godine.

Nakon parastosa članovi porodica poginulih, komšije i saborci prislužili su svijeće za pokoj duša nastradalih i okadili njihove humke, a delegacija bratunačke Boračke organizacije položila je cvijeće na mjesnom groblju gdje je sahranjen manji broj poginulih – pronađenih nekoliko dana nakon stradanja sela.

Na ovaj način obilježene su 22 godine od stradanja srpskih civila i vojnika u Fakovićima, gdje još nisu obnovljene sve srpske kuće koje su toga dana popaljene i uništene.

Većina ubijenih toga dana sahranjena je na grobljima u susjednoj Srbiji i u Bratuncu jer zbog borbenih dejstava nije bilo moguće obavljati sahrane u Fakovićima.

Petog oktobra 1992. godine muslimanske snage iz Srebrenice i obližnjih sela, nakon jutarnjeg napada na selo Magašiće, sjeverno od Bratunca, težište napada usmjerile su na drugi kraj bratunačke opštine, prema srpskom selu Fakovići, gdje su izvršile upad ubijajući sve što su stigle.

Za razliku od ostalih sela u koja su upadali u ranu zoru, ubice su u Fakovićima napad izveli u podne, kada se dogodio masakr – spaljeni zarobljenici i ubijeni mještani.

Time je nastavljeno etničko čišćenje srpskog stanovništva sa prostora srednjeg Podrinja započeto u aprilu te godine i nastavljeno narednih mjeseci progonom, ubistvima i pljačkom svega što je srpsko u bratunačkoj i srebreničkoj opštini.

Nakon Magašića, Zagona, Loznice, Gnione, Osretka, Vijogora, Ratkovića, Brežana, Zalazja, Sasa, Krnjića i mnogih srpskih zaselaka u bratunačkoj i srebreničkoj opštini muslimanske snage su se spustile do Fakovića kako bi izašle na Drinu, uništile srpski narod i imovinu i u potpunosti odsjekle Bratunac i Skelane od ostalih dijelova Republike Srpske.

Ubijeno je 25 mještana od kojih je većina zapaljena i masakrirana. Najstarija žrtva bio je osamdesetdvogodišnji Danilo Đurić čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Stanovništvo je spas našlo povlačeći se prema Drini i susjednoj Srbiji. Kao i prilikom prethodnih upada i pokolja u srpskim selima, pripadnici muslimanskih oružanih snaga nakon ubijanja mještana, opljačkali su pokretnu i popalili nepokretnu srpsku imovinu u Fakovićima.

Danica Marković iz ovog sela podsjetila je da je u popodnevnim časovima selo je opkoljeno, a u bijegu prema Srbiji mnogi mještani ubijeni su prije nego što su stigli do rijeke Drine.

„Oni koji su se zatekli u kućama bili su živi spaljeni ili odvedeni u srebreničke logore“, rekla je Markovićeva, ističući da su tek nakon 16 godina, pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci njenog supruga Ognjena.

Srodnici žrtava ogorčeni su jer za zločine počinjene u Fakovićima nad srpskim civilima i vojnicima još niko nije odgovarao.

„U mojoj kući je na današnji dan izgorjelo osmoro ljudi, a među njima moj svekar Milun, djever Petko i jetrva Ćuba. Ostalo je njihovo troje siročadi koje sam sama odgojila sa još dvoje svoje djece, jer je moj muž ranije poginuo“, priča Novka Nikolić.

Za zločin nad srpskim civilima u Fakovićima, kao ni za ostale brojne zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju, još niko nije odgovarao.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

FAKOVIĆI, PARASTOS UBIJENIM SRBIMA

SUTRA PARASTOS ZA 25 UBIJENIH SRBA IZ FAKOVIĆA

Ubijanje civila – velika pobjeda 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: