Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Služen parastos srpskim žrtvama ustaških zločina

Kod spomen-kosturnice žrtvama ustaškog zločina u Srebrenici danas je služen parastos za više od 250 srpskih civila koje su ustaše ubile drugi dan pravoslavnog praznika Sveta Trojica 1943. godine u Srebrenici i treći dan Trojčindana na Zalazju.

Kod spomen-kosturnice žrtvama ustaškog zločina u Srebrenici danas je služen parastos za više od 250 srpskih civila koje su ustaše ubile drugi dan pravoslavnog praznika Trojica 1943. godine u Srebrenici i treći dan Trojčindana na Zalazju.
Srebrenica – Zalazje – parastos
Foto: SRNA

Povodom 75 godina od zvjerskog pokolja srpskog stanovništva u Srebrenici i obližnjem selu Zalazje, prislužene su svijeće za pokoj duša nastradalih i položeno je cvijeće kod spomen ploče koja je postavljena 2015. godine,
po.

Cvijeće su položili načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, delegacije Boračke organizacije, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, kao i delegacija potomaka nastradalih žrtava.

U spomen-kosturnici su, napisano je na nadgrobnoj ploči, zemni ostaci nekih žrtava, koje su svirepo pobili pripadnici 29. bojne natporučnika NDH Josipa Kurelca u svom nadiranju ka Drini počinivši genocid nad srpskim narodom Srebrenice i okoline ubivši 2.262 srpska civila među kojima 430 djece.

Tačan broj nastradalih i sahranjenih u ovoj kosturnici nije nikada utvrđen.

Grujičić je izjavio da se ne smiju zaboravljati žrtve i da se moraju poštovati i odavati im dužna pošta da se zločin opet ne ponovi kao 1992. godine.

Ova kosturnica i spomen-ploča pokazuju da su na prostoru Srebrenice Srbi stradali u kontinuitetu u svim ratovima što je komunistički režim prikrivao jer na ovoj kosturnici nema imena i prezimena žrtava čije se kosti u njoj nalaze.

„Ovdje se godinama govori o stradanju Bošnjaka u julu 1995. godine, a ova spomen-kosturnica i brojna spomen-obilježja u našoj opštini pokazuju da su vršeni masakri i pokolji nad srpskim civilnim stanovništvom u kontinuitetu u svim ratovima u 20. vijeku. Na ta stradanja treba podsjećati i ne dozvoliti da se falsifikuju istorijske činjenice“, poručio je Grujičić.

Miloš Nikolić čiji je djed Jovo ubijen drugog dana Trojčindana 1943. godine u Srebrenici godinama se interesuje i prikuplja podatke o tom stradanju i rekao je da tačan broj žrtava nikada nije utvrđen, ali da je nedavno došao do podatka koji nije pominjan, da je ovdje ubijena Zorka Burlica sa petoro djece i majkom Martom Vasić.

Nikolić kaže da odavanje počasti žrtavama znači mnogo i da je potrebno da se istraže podaci i na kosturnicu, na kojoj nema imena i prezimena žrtava vremenom, ta imena upišu.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

U spomen-kosturnici nisu kosti imaginarnih antifašista nego srpskih civila

Ustaše za jedan dan ubile više od 200 srpskih civila

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

2 Responses

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: