fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SLUŽEN PARASTOS KOSTI TODOROVIĆU I NjEGOVIM SABORCIMA

Major Kosta Todorović.jpg

U srebreničkom hramu Pokrova Presvete Bogorodice danas je služen parastos i prislužene su svijeće za pokoj duša majoru Srpske vojske iz Prvog svjetskog rata, oslobodiocu Kosti Todoroviću i njegovim saborcima spaljenim na današnji dan 1914. godine.

Protojerej Aleksandar Mlađenović podsjetio je da su na današnji dan prije 101 godinu ranjenog majora Todorovića sa nekoliko saboraca okupatori žive spalili na lomači u Srebrenici gdje se danas nalazi park u kome su sačuvane spomen-ploče zahvalnosti majoru i njegovim četnicima.

Užičanin Kosta Todorović je, komandujući jurišnom jedinicom četnika početkom septembra 1914. godine, prešao Drinu i na nekoliko dana bili su oslobodili Srebrenicu od Austro-ugarske.

Nakon višednevnih borbi, major Todorović i student iz Brčkog Jovan Živanović sa još nekoliko saboraca bili su ranjeni u okolini Srebrenice.

Okupatorski vojnici su ih prebacili u ovaj gradić i žive spalili kako bi zaplašili narod, pokazali okrutnost i šta čeka sve one koji pružaju otpor Austro-ugarskoj.

Publicista Cvetko Stojkanović kaže da je to bilo prvo oslobođenje Srebrenice nakon 470 godina ropstva pod turskom i austrougarskom vlašću.

On ističe da je oslobađanje Srebrenice značajno doprinijelo moralu srpske vojske koja je nakon nekoliko dana zabilježila čuvenu pobjedu nad austrogarskom vojskom na Mačkovom kamenu.

Profesor Dragi Jovanović podsjeća da je major Todorović rođen 1882. godine u Užicu, da je vojnu školu završio u Beogradu, gdje se kao čest gost kuće čuvenog rodoljuba i borca za oslobođenje slovenskih naroda, doktora Milutina Gođevca, upoznao sa članovima „Mlade Bosne“ i drugim naprednim ljudima toga doba.

Todorović je ostvario saradnju sa članovima „Mlade Bosne“ koju je nastavio i kao starješina Srpske vojske na granici na Drini između Srbije i Austro-ugarske.

Kao podoficir i oficir Todorović je učestvovao u oba balkanska rata i život je posvetio vojsci i borbi za oslobođenje svog naroda.

Osnovna škola u Skelanima nosi ime Koste Todorovića, a kao znak zahvalnosti naroda ovog kraja prošle godine je u dvorištu te škole otkrivena podignuta spomen-bista ovog srpskog junaka.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

OTKRIVANjE SPOMEN-BISTE MAJORU KOSTI TODOROVIĆU …

obilježeno 100 godina od prvog oslobođenja srebrenice

Prvi svjetski rat – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: