fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

„Случај Орић“: Хватајте их живе, ето их…

У Суду БиХ настављено је суђење ратном команданту Сребренице Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу, оптуженима за убиство три ратна заробљеника

Насер Орић
Насер Орић

БРАНИСЛАВ Станојевић, сведок Тужилаштва БиХ, рекао је у уторак на суђењу ратном команданту тзв. Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу, да је чуо да неко у селу Залазје 1992. године преко мегафона командује: „Хватајте их живе, ето их вама у руке!“, и да је тада последњи пут видео Ивана Цвјетиновића, Слободана Илића и свог деду Миладина Станојевића.

Сведочећи о дешавањима у Залазју 12. јула 1992, Станојевић је потврдио да су у село, у којем је до тада било мирно, око 9.30 пале три гранате, баш испред куће у којој се налазио са својим дедом Миладином и да је почела паљба муслиманских снага са свих страна.

– Бранили смо се колико смо могли, а онда сам побегао у оближњу кућу Драгана Ракића, где сам затекао Гавру Пајића и његовог братанца Славка, Негу Грујића, Тому Јеремића, Бошка Миловановића и Ацу Гордића – присетио се Станојевић.

Он је додао да је из суседне куће Десимира Бркића чуо како се његов деда Миладин, Слободан Илић и Иван Цвјетиновић, договарају како да се извуку и да их је видео како одатле иду према Ажичком потоку.

– Тада сам их последњи пут видео. Пре тога сам чуо да неко преко мегафона командује: „Хватајте их живе, ето их вама у руке“ – рекао је Станојевић.

Он је испричао да је са пет сабораца побегао уз помоћ „тамића“ који се налазио испред куће у којој су се крили. Приликом уласка у возило рањен је Томо Јеремић, а Бошко Миловановић је убијен док су још били у кући.

Други сведок Тужилаштва БиХ Радивоје Остојић изјавио је да су он и Видоје Илић, током повлачења у центар села, видели тело Мије Ракића, али да не зна како је погинуо.

Додао је да су се њих двојица, након жестоког напада муслиманске војске, повукли у кућу „неког“ Ракића, у којој су затекли Гојка и Вељка Петровића, Милана Јеремића и Гојка Јефтића.

– Попели смо се у поткровље куће на коју се пуцало из „бровинга“. Том приликом сам по други пут рањен и био сам у тешком стању, јер сам изгубио много крви. Док сам могао да устајем, видео сам кроз кров војнике у два реда у маскирним униформама и нижег пунијег човека који је имао мегафон – изјавио је Остојић.

Након што му је одбрана предочила два ранија исказа у којима није спомињао да је гледао кроз кров, Остојић је изразио несигурност да ли је он у ствари устајао и провиривао.

– Сад не могу да се сетим је ли било овако или није – рекао је сведок.

Он је у једном од ранијих исказа, како је прочитала одбрана, навео како мисли да је причао Насер Орић, али да не може то тврдити.

ОПТУЖНИЦА

НАСЕР Орић и Сабахудин Мухић оптужени су да су 1992. године у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљеника српске националности – Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића. Суђење ће бити настављено 10. маја.

Аутор: С. МИШЉЕНОВИЋ

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

One Response

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: