fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Slučaj Orić“: Hvatajte ih žive, eto ih…

U Sudu BiH nastavljeno je suđenje ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, optuženima za ubistvo tri ratna zarobljenika

Naser Orić
Naser Orić

BRANISLAV Stanojević, svedok Tužilaštva BiH, rekao je u utorak na suđenju ratnom komandantu tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, da je čuo da neko u selu Zalazje 1992. godine preko megafona komanduje: „Hvatajte ih žive, eto ih vama u ruke!“, i da je tada poslednji put video Ivana Cvjetinovića, Slobodana Ilića i svog dedu Miladina Stanojevića.

Svedočeći o dešavanjima u Zalazju 12. jula 1992, Stanojević je potvrdio da su u selo, u kojem je do tada bilo mirno, oko 9.30 pale tri granate, baš ispred kuće u kojoj se nalazio sa svojim dedom Miladinom i da je počela paljba muslimanskih snaga sa svih strana.

– Branili smo se koliko smo mogli, a onda sam pobegao u obližnju kuću Dragana Rakića, gde sam zatekao Gavru Pajića i njegovog bratanca Slavka, Negu Grujića, Tomu Jeremića, Boška Milovanovića i Acu Gordića – prisetio se Stanojević.

On je dodao da je iz susedne kuće Desimira Brkića čuo kako se njegov deda Miladin, Slobodan Ilić i Ivan Cvjetinović, dogovaraju kako da se izvuku i da ih je video kako odatle idu prema Ažičkom potoku.

– Tada sam ih poslednji put video. Pre toga sam čuo da neko preko megafona komanduje: „Hvatajte ih žive, eto ih vama u ruke“ – rekao je Stanojević.

On je ispričao da je sa pet saboraca pobegao uz pomoć „tamića“ koji se nalazio ispred kuće u kojoj su se krili. Prilikom ulaska u vozilo ranjen je Tomo Jeremić, a Boško Milovanović je ubijen dok su još bili u kući.

Drugi svedok Tužilaštva BiH Radivoje Ostojić izjavio je da su on i Vidoje Ilić, tokom povlačenja u centar sela, videli telo Mije Rakića, ali da ne zna kako je poginuo.

Dodao je da su se njih dvojica, nakon žestokog napada muslimanske vojske, povukli u kuću „nekog“ Rakića, u kojoj su zatekli Gojka i Veljka Petrovića, Milana Jeremića i Gojka Jeftića.

– Popeli smo se u potkrovlje kuće na koju se pucalo iz „brovinga“. Tom prilikom sam po drugi put ranjen i bio sam u teškom stanju, jer sam izgubio mnogo krvi. Dok sam mogao da ustajem, video sam kroz krov vojnike u dva reda u maskirnim uniformama i nižeg punijeg čoveka koji je imao megafon – izjavio je Ostojić.

Nakon što mu je odbrana predočila dva ranija iskaza u kojima nije spominjao da je gledao kroz krov, Ostojić je izrazio nesigurnost da li je on u stvari ustajao i provirivao.

– Sad ne mogu da se setim je li bilo ovako ili nije – rekao je svedok.

On je u jednom od ranijih iskaza, kako je pročitala odbrana, naveo kako misli da je pričao Naser Orić, ali da ne može to tvrditi.

OPTUŽNICA

NASER Orić i Sabahudin Muhić optuženi su da su 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića. Suđenje će biti nastavljeno 10. maja.

Autor: S. MIŠLjENOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. A jadna im trojica njihova….mozda ali u roku od tri sekunde !!! Nista to nije kako god se presudi ali kad dobije poziv od boga tu nema lazi !!! On je jedini koji sve vidi i sve zna

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: