Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

„Slučaj Orić“: Hvatajte ih žive, eto ih…

Datum objave: sreda, 20 aprila, 2016
Objavljeno u Podrinje
Veličina slova: A- A+

U Sudu BiH nastavljeno je suđenje ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, optuženima za ubistvo tri ratna zarobljenika

Naser Orić
Naser Orić

BRANISLAV Stanojević, svedok Tužilaštva BiH, rekao je u utorak na suđenju ratnom komandantu tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, da je čuo da neko u selu Zalazje 1992. godine preko megafona komanduje: “Hvatajte ih žive, eto ih vama u ruke!”, i da je tada poslednji put video Ivana Cvjetinovića, Slobodana Ilića i svog dedu Miladina Stanojevića.

Svedočeći o dešavanjima u Zalazju 12. jula 1992, Stanojević je potvrdio da su u selo, u kojem je do tada bilo mirno, oko 9.30 pale tri granate, baš ispred kuće u kojoj se nalazio sa svojim dedom Miladinom i da je počela paljba muslimanskih snaga sa svih strana.

– Branili smo se koliko smo mogli, a onda sam pobegao u obližnju kuću Dragana Rakića, gde sam zatekao Gavru Pajića i njegovog bratanca Slavka, Negu Grujića, Tomu Jeremića, Boška Milovanovića i Acu Gordića – prisetio se Stanojević.

On je dodao da je iz susedne kuće Desimira Brkića čuo kako se njegov deda Miladin, Slobodan Ilić i Ivan Cvjetinović, dogovaraju kako da se izvuku i da ih je video kako odatle idu prema Ažičkom potoku.

– Tada sam ih poslednji put video. Pre toga sam čuo da neko preko megafona komanduje: “Hvatajte ih žive, eto ih vama u ruke” – rekao je Stanojević.

On je ispričao da je sa pet saboraca pobegao uz pomoć “tamića” koji se nalazio ispred kuće u kojoj su se krili. Prilikom ulaska u vozilo ranjen je Tomo Jeremić, a Boško Milovanović je ubijen dok su još bili u kući.

Drugi svedok Tužilaštva BiH Radivoje Ostojić izjavio je da su on i Vidoje Ilić, tokom povlačenja u centar sela, videli telo Mije Rakića, ali da ne zna kako je poginuo.

Dodao je da su se njih dvojica, nakon žestokog napada muslimanske vojske, povukli u kuću “nekog” Rakića, u kojoj su zatekli Gojka i Veljka Petrovića, Milana Jeremića i Gojka Jeftića.

– Popeli smo se u potkrovlje kuće na koju se pucalo iz “brovinga”. Tom prilikom sam po drugi put ranjen i bio sam u teškom stanju, jer sam izgubio mnogo krvi. Dok sam mogao da ustajem, video sam kroz krov vojnike u dva reda u maskirnim uniformama i nižeg punijeg čoveka koji je imao megafon – izjavio je Ostojić.

Nakon što mu je odbrana predočila dva ranija iskaza u kojima nije spominjao da je gledao kroz krov, Ostojić je izrazio nesigurnost da li je on u stvari ustajao i provirivao.

– Sad ne mogu da se setim je li bilo ovako ili nije – rekao je svedok.

On je u jednom od ranijih iskaza, kako je pročitala odbrana, naveo kako misli da je pričao Naser Orić, ali da ne može to tvrditi.

OPTUŽNICA

NASER Orić i Sabahudin Muhić optuženi su da su 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića. Suđenje će biti nastavljeno 10. maja.

Autor: S. MIŠLjENOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „„Slučaj Orić“: Hvatajte ih žive, eto ih…“

duka kaže:

A jadna im trojica njihova….mozda ali u roku od tri sekunde !!! Nista to nije kako god se presudi ali kad dobije poziv od boga tu nema lazi !!! On je jedini koji sve vidi i sve zna

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top