Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Случај матуранти: Ћирилица непожељна на паноима у центру Вуковара

Датум објаве: субота, 13 јуна, 2015
Објављено у Остало
Величина слова: A- A+

Матуранти Економске школе

Матуранти Економске школе


Због целокупне ситуациjе у Вуковару и сада већ вишегодишње антићириличне кампање и пропаганде наjчешће су на удару они коjи са политиком немаjу никакве везе. Овога пута били су то матуранти Економске школе коjи у центру града нису могли да пронађу место где би окачили пано са сликама што jе дугогодишња традициjа матураната свих средњих школа у граду. Будући економисти су се лепо средили и фотографисали како би се са своjим успехом поносно похвалили своjим суграђанима, међутим приликом израде паноа направили су jедну малу грешку – своjа имена испод слика су написали двоjезично.

Где год смо ушли прича jе била слична. Представили смо се као матуранти коjи желе да окаче пано и сви су одмах рекли да нема никаквих проблема, а кад окренемо пано радници у том тренутку кажу да мораjу да питаjу шефа. Након неког времена радници би се враћали и говорили да шеф не дозвољава. И тако смо редом ишли од локала до локала, причали jедну те исту причу и добиjали jедан те исти одговор. Да ниjе била та ћирилица, сигурна сам да би га окачили у првоj радњи у коjу смо ушле, почиње причу Јулиjана Милић коjа jе заjедно са своjом школском другарицом у jедном дану прошла кроз десетак продавница, кафића, банака, оптика и других локала у безуспешноj жељи да окачи пано са сликама свог разреда.

ОДБИЈАЈУ ИХ И СРБИ
Како каже Јулиjана, нису само власници локала хрватске националности одбиjали да окаче двоjезични пано, већ „не желећи да имаjу ишта са тим“ одбиjали су их и они српске националности. На краjу су матуранти своj пано поставили у jедан празан локал у тржном центру на вуковарскоj пиjаци, где jе стаjао три дана, а четврти дан су га затекли порушеног на земљи. Јулиjана сумња да га jе неко чак и срушио удараjући споља по стаклу. Данас пано са 13 матураната Економске школе коjи су наставу похађали на српском jезику и ћириличном писму ипак стоjи изложен у jедном од кафића коjи се налази такође у тржном центру.

– Била сам толико љута у тим тренуцима да сам написала и jедан кратак текст на Феjсбуку о томе. Људи су одмах почели да ми се jављаjу и рекли да некога треба обавестити о свему. Јавност треба да зна шта се дешава и потребно jе да све то доживиш да ти буде jасно о чему се ради. На све то гледам као на jедну дискриминациjу, али коjа jе била фина и закамуфлирана. Јако сам огорчена и исфрустрирана на оваj цео град и све што се у њему дешава, наглашава Јулиjана Милић.

ГИМНАЗИЈАЛЦИМА „НЕСТАО“ ПАНО
Данас се у главноj вуковарскоj улици налази свега jедан пано са сликама матураната коjи jе потписан двоjезично. Реч jе о ученицима jезичног смера Гимназиjе и налази се у jедноj оптици на централном градском шеталишту. Са друге стране, матуранти општег смера вуковарске Гимназиjе имали су пано исписан само на ћирилици и он jе био постављен у jедном од излога у центру, тамо стаjао неко време, међутим сада га више нема.

– Ниjе било никаквих проблема када смо га донели, али jе скинут након десетак дана и ми нисмо знали шта се са њим догодило. Приметили смо да га нема, али нико од нас ниjе имао пуно времена да се распитуjе, jер смо тренутно оптерећени државном матуром па учимо. На краjу jе испало да jе проблем баш у томе што jе пано био само на ћирилици, а не двоjезично и зато су га скинули. Рекли су нам да смо прекршили законе коjи кажу да све мора бити двоjезично. Заjеднички смо одлучили да се око тога не полемише и да не стварамо проблем. Моjе jе лично мишљење да све ово не треба уопште да нас изненађуjе с обзиром на то да знамо каква jе ситуациjа у граду. Сад увиђамо последице овог пропуста. Требали смо ставити двоjезично, ниjе нам намера била провокациjа, jер jе ситуациjа око ћирилице у граду Вуковару веома осетљива тема, каже нам гимназиjалац Срђан Ћурчић.

МАТУРАНТИ ДОСПЕЛИ И У „БУЈИЦУ“
И када jе донекле завршила прича са паноом, матуранти из Економске школе су након последњег дана школе и прославе коjу су организовали завршили чак и на телевизиjи, али другим поводом. Снимак од петнаестак секунди матураната како играjу „Ужичко коло“ пустио jе велики екстремиста са малих екрана Велимир Буjанец у своjоj емисиjи Буjица коjа се снима у студиjу Осjечке телевизиjе. Касниjе jе оваj видео прилог постављен и на Јутjуб каналу ове телевизиjе под називом „Вуковар: Матуранти четникуjу у Економскоj школи“.

До сада га jе на интернету видело више од 25.000 људи. Видео су према речима, Јулиjане Милић снимили ученици смене коjа наставу похађа на хрватском jезику, а да су ствари какве се представљаjу на телевизиjи и реална дешавања често у супротности говори и њена тврдња да су након што jе угашен мобилни телефон коjи jе снимао, ученици обе смене заjедно и без икаквих проблема играли то исто „Ужичко коло“.

Док се у другим срединама матура сматра за „испит зрелости“ за многе овогодишње матуранте у Вуковару она jе заправо више представљала прво право „суочавање са реалношћу“. Због свега што jе доживела Јулиjана тренутно само жели да оде одавде што пре.

– Не видим себе овде и првом приликом желим да одем из овог града. Већ сада планирам да упишем факултет у Новом Саду, и ако га завршим биће добро, а чак и ако га не завршим не планирам овде бити, ни враћати се. Овде се људи замараjу са глупостима и таj менталитет се неће променити ни за тридесет година. Не само jа, пуно омладине овако размишља, закључуjе ова матуранткиња.

Извор: Никола Милоjевић
Извор бр. 119
10.6.2015.

 

Везане виjести:

Проусташки спомен – кич – Jadovno 1941.

ХРВАТСКА НА ТЕКОВИНАМА НДХ (1) – Jadovno 1941.

Нека се љути ко хоће, али Хрвати су Срби! – Jadovno 1941.

У Вуковару „бранитељи „скинули 14 двоjезичних табли, jедну …

Историjско понављање: Почне са ћирилицом, заврши се …

Вуковар град неспокоjа – Jadovno 1941.
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top