fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Словенски дух је јединствен језик

Емир Кустурица
Емир Кустурица

Прослављени српски режисер и градитељ Емир Кустурица сматра да „словенски дух са свим своjим карактеристикама jесте jединствен jезик, у коме смо сви склони црном хумору Гогоља, егзистенциjализму Чеховљевог типа, драматизму Достоjевског и документарном доживљаjу српског писца Иве Андрића“.

„Чини ми се да Русиjа доживљава нову ситуациjу. Не знам да ли jе икад у њеноj историjи постоjао толики броj богатих људи као сад, али jе Русиjа увиjек била богата. Ни Наполеон, ни Хитлер нису могли да освоjе њена природна богатства и ресурсе“ – рекао jе Кустурица за „Глас Русиjе“.

Он сматра да jе Русиjа на раскрсници: „Имали сте Горбачова коjи jе успио да обезбиjеди миран прелазак из jедног стања земље у друго, затим Јељцина коjи jе успио да одржи равнотежу и да не дозволи земљи да падне у грађански рат, као што се то догодило на Балкану. И имате Владимира Путина коjи наставља дjело ових политичара, користећи могућности развоjа без икаквих револуциjа“.

„Тржишна економиjа почиње да преовладава над људском дjелатношћу, постаjе њено мjерило и не вjеруjем да ће нам то омогућити да идемо у добром правцу. Кад човjечанство буде могло да изађе из система у коме свjетске економиjе задаjу пулс циjелом животу на планети, свиjет ће постати бољи“ – оцjењуjе Кустурица.

Данас, без обзира на технологиjе коjе се толико високо циjене – фотокамере, „аjфоне“, „фаjфоне“ и „саjфоне“, како год да се зову, живот ниjе баш наjбољи – наводи Кустурица и упозорава да jе у току економски рат, што jе врло опасно“.

Он данашње доба назива временом „хаj-тек-паганства“. „Не можемо рећи да jе човjек `хаj-тек-револуциjе` бољи од ренесансног човjека. Само извлачимо закључак да jе човjек изгубио своjу централну духовну тачку. Он само троши, култивираjући у себи `хаj-тек-паганина` и наслађуjући се технологиjом. У овоме се састоjи дубока криза људског постоjања“ – сматра Кустурица.

Говорећи о писању књиге „Моj драги Фjодор“, нагласио jе да „веома воли Достоjевског, не само зато што су он и Достоjвески исти знак у хороскопу, већ и зато што му се свиђа како jе као писац своjа дубока осjећања према човjечанству преточио у књижевност“.

„Надам се да ћу jедног дана снимити филм посвећен његовом животу и стваралаштву. На све начине подржавам руску културу и стално се борим за своjу културу“ – рекао jе Кустурица и истакао да у оваквоj раздвоjености напора нема противрjечности: „Моj народ има исте кориjене“.

„Обуjте нешто удобно“ – jедна jе препорука у погледу дрес-кода за оне коjи су се спремали за концерте популарне српске фолк-рок групе „The no smoking orchestra“ („Забрањено пушење“) у Москви и Санк Петербургу.

„Балкански Фелини“, како неки називаjу Кустурицу, у Русиjу долази скоро као у своjу кућу. Обожаваjу и њега и његов „распоjасани“ оркестар – наводи „Глас Русиjе“.

„Концепциjа нашег оркестра jе – циркус, а не просто музика“ – ово обjашњење Емир Кустурица дао jе приjе петербуршког концерта за вриjеме видео-моста са Москвом.

Међутим, од првих тренутака разговора са њим било jе jасно да jе двоструки добитник „Златне палме“ на Канском фестивалу склон да говори о свему, осим о сопственом стваралаштву. Приjе свега, о своjоj оданости рускоj култури.

Извор: срна

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: