Slovenački sud poništio smrtnu kaznu domobranskom generalu

Datum objave: ponedeljak, 20 januara, 2020
Veličina slova: A- A+

Centar “Simon Vizental” oštro je protestovao protiv odluke Vrhovnog suda Slovenije, koji je prošle nedjelje iz proceduralnih razloga ukinuo presudu kojom je 1946. osuđen na smrt i domobranski general Leon Rupnik.

Leon Rupnik -
Leon Rupnik

– Odluka o opozivu presude čovjeku koji je aktivno bio umiješan u zločine holokausta sramotna je i iskrivljuje istoriju i predstavlja veliku uvredu za Rupnikove žrtve – rekao je Efraim Zurof, direktor Centra “Simon Vizental”, u pismu ambasadoru Slovenije u Izraelu Andreji Purkart Martine, prenosi Indeks.

– Molimo vas da naš protest odmah prenesete nadležnim slovenačkim vlastima kako bi se mogle donijeti mjere za uklanjanje goleme štete koju je pruzrokovala nepravedna odluka Vrhovnog suda – istakao je Zurof u pismu.  

Slovenački vrhovni sud prošle nedjelje poništio je iz procesnih razloga presudu iz 1946. kojom su komunističke vlasti osudile na smrt i streljale domobranskog generala Leona Rupnika zbog izdaje i saradnje s okupatorom, prenose slovenački mediji.

Poništenje presude tražio je jedan od Rupnikovih potomaka, a sud je utvrdio da je u postupku bilo više pravnih grešaka i da se nije odvijao po tada važećim pravilim.

Sud je utvrdio da je bilo nekoliko pravnih grešaka u postupku i da se nije postupilo po tada važećim pravilima i standardima, ali slovenački pravnici navode da Rupnikov ni u kom slučaju nije bio posthumni pokušaj rehabilitacije, jer je i danas u Sloveniji on simbol saradnje s nemačkim i italijanskim okupacionim vlastima tokom Drugog svetskog rata.

Poništavanjem presude Vrhovni sud formalno je vratio predmet presude Rupniku na Okružni sud u Ljubljani, ali novog suđenja neće biti jer se pokojniku ne može suditi, prenosi Indeks.

Rupnik je od 1941. do 1945. u tzv. Ljubljanskoj provinciji pod okupacijom Italijana i Nijemaca sarađivao s okupacijskim vlastima i osnovao domobranstvo koje se borilo protiv partizana. 

Streljan je kod ljubljanskog groblja Žale u septembru 1946. godine, ali mu je grob nepoznat.

U procjeni presude iz 1946, vrhovni sud je polazio od procesnih standarda koji su vrijedili u vrijeme suđenja te je utvrdio da presuda u većem djelu nije sadržavala obrazloženja za svaku tačku presude, kako je to bilo potrebno.

Zbog toga je presuda poništena i slučaj vraćen na ponovno odlučivanje Okružnog suda u Ljubljani, prenose mediji.

Izvor: RTRS

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top