fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Slovenački sud poništio smrtnu kaznu domobranskom generalu

Centar „Simon Vizental“ oštro je protestovao protiv odluke Vrhovnog suda Slovenije, koji je prošle nedjelje iz proceduralnih razloga ukinuo presudu kojom je 1946. osuđen na smrt i domobranski general Leon Rupnik.

Leon Rupnik -
Leon Rupnik

– Odluka o opozivu presude čovjeku koji je aktivno bio umiješan u zločine holokausta sramotna je i iskrivljuje istoriju i predstavlja veliku uvredu za Rupnikove žrtve – rekao je Efraim Zurof, direktor Centra „Simon Vizental“, u pismu ambasadoru Slovenije u Izraelu Andreji Purkart Martine, prenosi Indeks.

– Molimo vas da naš protest odmah prenesete nadležnim slovenačkim vlastima kako bi se mogle donijeti mjere za uklanjanje goleme štete koju je pruzrokovala nepravedna odluka Vrhovnog suda – istakao je Zurof u pismu.  

Slovenački vrhovni sud prošle nedjelje poništio je iz procesnih razloga presudu iz 1946. kojom su komunističke vlasti osudile na smrt i streljale domobranskog generala Leona Rupnika zbog izdaje i saradnje s okupatorom, prenose slovenački mediji.

Poništenje presude tražio je jedan od Rupnikovih potomaka, a sud je utvrdio da je u postupku bilo više pravnih grešaka i da se nije odvijao po tada važećim pravilim.

Sud je utvrdio da je bilo nekoliko pravnih grešaka u postupku i da se nije postupilo po tada važećim pravilima i standardima, ali slovenački pravnici navode da Rupnikov ni u kom slučaju nije bio posthumni pokušaj rehabilitacije, jer je i danas u Sloveniji on simbol saradnje s nemačkim i italijanskim okupacionim vlastima tokom Drugog svetskog rata.

Poništavanjem presude Vrhovni sud formalno je vratio predmet presude Rupniku na Okružni sud u Ljubljani, ali novog suđenja neće biti jer se pokojniku ne može suditi, prenosi Indeks.

Rupnik je od 1941. do 1945. u tzv. Ljubljanskoj provinciji pod okupacijom Italijana i Nijemaca sarađivao s okupacijskim vlastima i osnovao domobranstvo koje se borilo protiv partizana. 

Streljan je kod ljubljanskog groblja Žale u septembru 1946. godine, ali mu je grob nepoznat.

U procjeni presude iz 1946, vrhovni sud je polazio od procesnih standarda koji su vrijedili u vrijeme suđenja te je utvrdio da presuda u većem djelu nije sadržavala obrazloženja za svaku tačku presude, kako je to bilo potrebno.

Zbog toga je presuda poništena i slučaj vraćen na ponovno odlučivanje Okružnog suda u Ljubljani, prenose mediji.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: