fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Слоба и Фрањо у тајном договору

Бивши предсједник Хрватске Стјепан Месић омиљена је мета деснице. Хашка пресуда херцеговачкој шесторици и јавно самоубиство Слободана Праљка у хашкој судници оживјели су нови низ напада на њега.

На констатацију да га оптужују да је теретио хрватски државни врх за умијешаност у рат у Босни и Херцеговини Месић каже:

„То су такође конструкције. Говорио сам оно што је забиељжено на више мјеста у свим мојим свједочењима пред Хашким судом. Зашто ме не питају о свједочењу у случају Слободана Милошевића и Славка Докмановића? Зашто оне који ме нападају то не интересује?

У Београду сам 1990. разговарао с Бориславом Јовићем који је у исто вријеме кад и ја био члан Предсједништва СФРЈ. Рекао сам му да би било добро да зауставимо `балван револуцију`, да сједнемо за сто, да питања која морамо разријешити разријешимо без оружја јер рјешавање проблема балванима Србе у Хрватској води у самоубиство.

Питао сам га требају ли Србији Срби у Хрватској? Одговорио је – не.

Питао сам га треба ли Србији хрватска територија. Одговорио је – не треба.

А, што вама треба, питао сам.

Одговорио је – нама треба 63 посто Босне и Херцеговине. То је, рекао ми је, било српско, јест српско и српско мора остати.

Рекао сам – ако је то тако, идемо онда ти, ја, Фрањо Туђман и Слободан Милошевић сјести за сто, па да видимо о којим проблемима се у Хрватској ради, па да се они покушају ријешити кроз институције у Хрватској, без балван-револуције и оружја.

Звао је Милошевића и он се сложио. Одмах сам сјео на авион и одлетио у Загреб јер нисам хтио о томе с Туђманом разговарати телефоном. Пренио сам приједлог Туђману и он се сложио. Међутим, то је Туђману био сигнал да би било добро да он сједне с Милошевићем и он је заиста за 1991. договорио њихов сусрет у Карађорђеву.“

То је, каже Месић, био први физички сусрет Туђмана и Милошевића.

„Тај се сусрет одржао без мене, а Милошевић је на њега дошао без Борислава Јовића. Увијек сам петком и суботом долазио из Београда у Загреб, и ми смо га чекали да се врати из Карађорђева.

Прије тог сусрета рекао сам му да ми смета што се он одржава у Карађорђеву, али он је рекао – сасвим је свеједно гђе ћу се с њим наћи, најважније је да чујем шта он жели. На тај састанак у Карађорђеву из Хрватске су отишли Туђман и шеф његовог кабинета Хрвоје шаринић. Кад су се њих двојица вратили из Карађорђева, састали смо се с људима из тадашњег хрватског државног врха. Имали смо по столовима кафу, чај, неко пиће.

Туђман је ушао у собу и рекао – рашчистите одмах столове, Хрвоје, дај карте.

И тада је Туђман објаснио шта Милошевић предлаже.

Рекао је да Хрватској предлаже бановинске границе плус Цазин, Кладушу и Бихаћ. Пренио је што му је точно рекао Слободан Милошевић.

Рекао је: `Фрања, ти узми Цазин, Кладушу и Бихаћ, то мени не треба, то је такозвана ‘турска Хрватска`.

Упитао сам Туђмана – а што каже Алија?

Одговорио ми је: `што има Алија питати, кад се хрватске и српске маказе сложе, нема Алија што питати`.

Рекао сам му – слушај, то онда значи рат.

Рекао је: `Ма какав рат, то је избјегавање рата`.

Тако је отприлике текао тај разговор. Послије тога Туђман је отишао и на други састанак с Милошевићем“

На питање ко је све с хрватске стране био на том састанку на којем је Туђман извијестио о првом сусрету с Милошевићем у Карађорђеву Месић каже да је био присутан комплетан тадашњи хрватски државни врх, од Јоже Манолића па даље.

Месић наводи и да је већ након првог сусрета Туђман – Милошевић знао да њих двојица договарају пођелу БиХ.

„То је био приједлог Слободана Милошевића. Он нам није рекао да је то прихватио већ да је то приједлог Слободана Милошевића, али било је очигледно да је с тим приједлогом био одушевљен. На други састанак с Милошевићем, Туђман је отишао у једно друго ловиште, Тиквеш, али мене више није звао на састанак на којем је реферисао о њему, тако да не знам шта је на крају договорено. У сваком случају, приједлогом Слободана Милошевића на првом састанку о пођели Босне био је одушевљен“.

Месић наводи да нико од чланова хрватског државног врха ни на који начин није реаговао на причу о пођели БиХ. Осим што је, каже, он питао шта је у том случају с Алијом Изетбеговићем.

(Јутарњи лист/БН)

Извор: БН Телевизија

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: