fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Škrbić: Broj ubijenih Bošnjaka van borbe izražava se stotinama

Ratko Škrbić
Ratko Škrbić

Autor studije „Srebrenička podvala“ Ratko Škrbić tvrdi da je na osnovu dokumenata dobijenih na uvid od Tužilaštva Haškog tribunala došao do podatka da se broj ubijenih Bošnjaka van borbe u Srebrenici i oko nje 1995. godine, može izraziti jedino u stotinama, a nikako u hiljadama.

„Došao sam do podataka, da se u Srebrenici broj ubijenih van borbe može izraziti jedino stotinama, a nikako hiljadama ljudi“, rekao je Škrbić sinoć Srni, pred početak promocije drugog izdanja studije „Srebrenička podvala“ u Novom Sadu.

On je istakao da njegovu tvrdnju potkrepljuju sva relevantna dokumenta, koja je kao vještak odbrane dobio na uvid od Tužilaštva Haškog tribunala.

„Riječ je o dokumentima UN, potom dokumentima(takozvane) Armije RBiH, kao i brojnim spisima sa suđenja u Haškom tribunalu. Riječ je o izjavama svjedoka, ekspertskim izvještajima vještaka Tužilaštva, kako vojnim tako i civilnim, kao i drugim vjerodostojnim dokumentima. Svaki moj podatak iznesen u studiji, lako je provjerljiv, jer je doslovno prepisan iz tih dokumenata“, rekao je Škrbić.

On kaže da ne zna na osnovu kojih dokaza se došlo do podatka o 8.000 bošnjačkih žrtava u Srebrenici.

„Ne znam čime je dokazano da je u Srebrenici ubijeno 8.000 ljudi. Ja se ne bavim otkopavanjem masovnih grobnica, nego kao samostalni istraživač nudim javnosti dokumente o Srebrenici, koji imaju međunarodnu vjerodostojnost. Do tog podatka, na osnovu vjerodostojnih dokumenata, nisam mogao doći uprkos činjenici da sam pročitao brda materijala vezanih za Srebrenicu“, naveo je Škrbić.

On je napomenuo da mu je te dokumente Tužilaštvo moralo dostaviti po službenoj dužnosti, jer je kao vojni vještak radio ekspertize i istraživanja u slučajevima odbrane generala VRS-a (Zdravka) Tolimira i (Radivoje) Miletića.

Škrbić je istakao da ga je na istraživanjinja vezana za stvarnu istinu o dešavanjima u Srebrenici motivisao novinski članak iz 2004. godine, još dok je predavao kao profesor na katedri za strategiju u Školi nacionalne odbrane.

„Članak se zvao `Ikona Srebrenice`, a napisao ga je Džonatan Rupert nekadašnji novinar Bi-Bi-Si-ja. On navodi podatak, pozivajući se na zapadne obavještajne službe, da je do 1998. godine na aerodromu u Tuzli vršena identifikacija na hiljade tijela iz cijele BiH. Rupert u članku konstatuje, da se na osnovu najsavremnijih analiza, uključujući i DNK-a, sa Srebrenicom moglo povezati oko 200 tijela“, rekao je on.

Škrbić je naveo i podatak, prema kome je u Srebrenici, po svim validnim dokumentima, 6. jula 1995. godine bilo oko 40.000 stanovnika.

„Kada je vlada iz Sarajeva uz pomoć Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), 4. avgusta, 1995. godine izvršila popis, u Tuzli i okolini bilo je 35.632 ljudi iz Srebrenice. Oni su popisani kao civili izbjeglice, mada to nisu bili, nego se radilo o raseljenim licima. Pomenutom broju treba dodati i 3.000 vojnika Armije BiH, koji se nisu registrovali kao izbjeglice“, naveo je on.

Škrbić je istakao da ne poriče da se u Sreberenici dogodio zločin i to većih razmjera, koji on uvijek i u svakoj prilici osuđuje, ali da se nije desio genocid.

„Po međunarodnom pravu i važećim pravnim definicijama, ako se broj ubijenih mjeri stotinama genocida nema. Moram, međutim, priznati da Haški tribunal genocidom definiše i kada bude ubijeno troje ljudi. Tako je Tribunal genocidom definisao ubistvo tri čelna čovjeka Žepe, komandanta brigade, predsjednika žepačke opštine, kao i još jednog čovjeka“, pojasnio je Škrbić.

On smatra da veliki problem predstavlja i činjenica da Tribunal nikad nije razdvojio one koji su ubijeni u borbama, od onih koji su ubijeni van njih.

„Ja sam u sudnici Tribunala insistirao da se razdvoje oni koji su poginuli u borbama u Srebrenici od onih koji su ubijeni van njih. Prema podacima generalnog sekretara UN, u borbama oko Srebrenice, tokom proboja divizije, kao i u međusobnim okršajima poginulo je najmanje 3.500 pripadnika (takozvane) Armije RBiH. Te poginule i Tribunal naziva legitimnim žrtvama“, rekao je on.

Za Škrbića holandski mirovni bataljon u Srebrenici sa mandatom UN, ne snosi „veću“ odgovornost za dešavanja u Srebrenici 1995. godine.

„Mirovni holandski bataljon nije mogao bitnije uticati na dešavanja u Sreberenici i oko nje, jer kao takav nije imao mandat da upotrijebi silu. Mislim da upravo iz tog razloga bataljon ne snosi veću odgovornost“, konstatovao je Ratko Škrbić.

Promociiji je prisustvovao i Stefan Karganović, direktor nevladine organizacije „Istorijski projekat Srebrenica“, sa sjedištem u holandskom gradu Hagu, koja je i izdavač Škrbićeve studije.

Promocija studije „Srebrenička podvala“ održana je u prepunom amfiteatru Sportskog i poslovnog centra „Vojvodina“ (Spens).

Studija „Srebrenička podvala“ ima 262 strane, štampana je u tiražu od 500 primjeraka, a cijena joj je 500 dinara (oko četiri evra).

Penzionisani pukovnik Ratko Škrbić je elitni štapski oficir, predavač na Vojnoj akademiji i učesnik u ratu u BiH, kao komandant brigade u Vojsci Republike Srpske.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

PREDSTAVLjENA KNjIGA „SREBRENIČKA PODVALA“ – Jadovno …

NAJAVA TRIBINE NA TEMU KNjIGE PUK. RATKA … – Jadovno 1941.

HAŠKO TUŽILAŠTVO NAMJERNO „NADUVALO … – Jadovno 1941.

Podrinje – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: