fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sjećanje u Starom Brodu: Radi li svako svoj posao?

Obilježavanje 79. godišnjice sjećanja na 6.000 žrtava koje su hrvatske i muslimanske ustaše satjerale uz Drinu i pobile i najsvirepije poklale, pada na dan Sv. Vukašina Jasenovačkog i Klepačkog.
Stari Brod; FOTO: Dani(j)el Simić

Piše: Dani(j)el Simić

Ovo je samo jedno od stratišta srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata, ali jedno od rijetkih koje ima dostojan spomenik. Spomenik koji svoj izgled mijenja vodostajem brane jezera Perućac.

Posebno je bitno što je taj koncept po mjeri srpskog, a ne drugih naroda. Ovaj spomenik je putokaz kako treba obilježiti i sve ostale istorijske toponime koji su objašnjenje zašto su Srbi danas u ideološko-demografskom povlačenju.

Stari Brod; FOTO: Dani(j)el Simić

Čitav memorijalni kompleks, autora Novice Motike je možda prvi u Srba koji je i umjetničkom izvedbom, i samim konceptom, i ideološki jasno definisao ko je, koga, kada, koliko i zašto ubijao.

Vrijeme je da se, uoči 80 godina od početka Pokolja, sistemskog državnog genocida nad Srbima od strane Nezavisne Države Hrvatske i njenih saveznika, zapitamo ko to samo radi svoj posao?

I, da riječi starca Vukašina, koji je dželatu poručivao „samo ti dijete radi svoj posao“, zapitamo da li mi radimo svoj posao, da nam se Pokolj ne bi ponovio?

Opet ponovio.


Izvor: FRONTAL

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: