fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sjećanje na Zoricu Božić

5. oktobra navršava se 25 tužnih godina od velike tragedije koja je potresla kako Bratunac tako i cijelo Podrinje. Toga dana srebrenički muslimani su na svirep način prekinuli život djevojčice Zorice Božić. Imala je samo 12 godina. U jednom trenu prekinuta je jedna mladost, ugašeni su snovi, želje i nadanja…jedna porodica je zavijena zauvijek u crno a rane za ubijenim djetetom još uvijek nisu zacelile.

Naoružane horde Nasera Orića tih dana su palile i ubijale sve što se kretalo, ubijali su i djecu i starce pa čak i životinje. Kakvi su to ljudi koji mogu ubijati djecu?! Ovom nevinom anđelu zločinci su oduzeli pravo da živi, da sanja, da se nada..nisu joj dopustili da upozna svijet oko sebe i da se raduje svim izazovima koje život nosi. Danas bi Zorica Božić imala 37 godina, završila bi škole, imala bi svoju porodicu, izgradila bi svoj dom…Međutim, dušmani joj to nisu dozvolili!

Milka Božić, majka stradale Zorice, uspijela je samo pukom srećom da preživi stravičan masakr u selu Gornji Magašići dva i po mjeseca ranije. Tada je u samo dva julska dana masakrirano 16 civila – mahom žena, među kojima i jedna trudnica. Milka je tog jula izbjegla smrt i spasila se od muslimanskih zločinaca ali nevolja je ipak nije zaobišla. Tu nesreći nije bio kraj jer je početkom oktobra izgubila svoje dijete! Kao da su zločinci isplanirali da porodicu Božić pošto potom zaviju u crno!

Tri nedelje ranije, od muslimanske granate je poginuo i Živojin Miličević, dječak od samo 11 godina. Iako su ovi zločini za Nasera Orića i majke Srebrenice „herojska dijela“ i „vojni uspjesi“, za srpski narod i svakog normalnog čovjeka ovo su tragedije nemerljivih razmjera. To su zločini koje moramo pamtiti i čuvati u sjećanju kako nam se isti ne bi ponovili. Tog 5-og oktobra 1992. napadnuto je i srpsko selo Fakovići kao i okolni zaseoci, a rezultat muslimanskog pira bilo je 25 masakriranih žena i staraca i na desetine ranjenih. Srpski civili su mučeni i ubijani na najsvirepije načine – noževima, sekirama, puškama…samo u kući Novke Nikolić spaljeno je osmoro žena i staraca.

Za sve ove zločine baš niko nije odgovarao! Tužilaštvo BiH ostalo je nijemo na svirepa ubistva srpskih civila, kao da nam žele poslati poruku da je dozvoljeno ubijati starce i djecu, paliti i uništavati tuđe domove i crkve, pljačkati imovinu.

Da se nikada ne zaboravi i ne oprosti!

Izvor: Birač danas

Vezane vijesti:

Nema srpskog sela u okolini Srebrenice i Bratunca koje nije gorjelo (VIDEO)

Ubice srpske djece, žena i staraca Jošanice 25 godina bez kazne

Skelani – smrt u begu ka Srbiji

Za krvavi Božić ’93 niko nije kažnjen!

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: