fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ubice srpske djece, žena i staraca Jošanice 25 godina bez kazne

Počinioci stravičnog zločina nad nedužnim srpskim civilma u selima Gornje Jošanice kod Foče moraju biti kažnjeni ukoliko se u BiH želi graditi mir i suživot, poručeno je danas sa obilježavanja 25 godina od ovog najmasovnijeg stradanja srpskog življa u gornjem Podrinju.

Počinioci stravičnog zločina nad nedužnim srpskim civilma u selima Gornje Jošanice kod Foče moraju biti kažnjeni ukoliko se u BiH želi graditi mir i suživot, poručeno je danas sa obilježavanja 25 godina od ovog najmasovnijeg stradanja srpskog življa u gornjem Podrinju.
Foča – sjećanje Foto: SRNA

Na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, muslimanska vojska iz Goražda je u osvit dana istovremeno upala u desetak jošaničkih sela svirepo ubivši 56 srpskih civila, među kojima je bilo troje djece, te veliki broj žena, djevojaka i staraca.

Borac Vojske Republike Srpske Milorad Čančar, koji je bio među prvima koji su stigli u jošaničko selo Hodžiće nakon izvršenog masakra, kaže da su zatekli pobijene sve mještane.

„Najpotresnija slika koja mi je ostala u sjećanju je kada smo na mjestu gdje smo našli 20 ubijenih vidjeli mrtvog oca koji u zagrljaju drži svog sina od sedam godina, ne bi li mu u posljednjem momentu dao šansu da preživi. Bili su to Dragan Višnjić i mali Dražen, a dva metra od njih na putu je bila i desetogodišnja Dragana, Draženova sestra“, rekao je Čančar.

On kaže da su majku Olgu Višnjić našli nekoliko kilometara prema Goraždu, u šumi, gdje su je muslimanski vojnici ubili zajedno sa dvogodišnjom Dankom Tanović, koja je tada došla u goste na slavu.

Potpredsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Miloš Lazović istakao je da je nemoguće da ni 25 godina nakon zločina, i pored brojnih svjedočenja i dokaza, optužnice nisu podignute.

„Pravda je jednostavna, sve je poznato, zna se čak po imenu ko je to uradio i Tužilaštvo BiH treba samo da radi svoj posao. Zločince, kojih je manjina u svakom narodu, treba kazniti, zadovoljiti pravdu i dati smiraj ovim dušama“, poručio je Lazović.

Svjedok zločina Dušanka Lalović podsjeća da su izjave davali prvo Tužilaštvu u Trebinju, koje nikada nije podiglo optužnicu, a zatim i Tužilaštvu BiH, koje je preuzelo predmet.

„Sve je još na mrtvoj tački – pravde nema. Mi smo povrijeđeni, tužni, ljuti na Tužilaštvo BiH. Nemam riječi“, kaže Lalovićeva, koja je pukom srećom uspjela da izmakne od noža.

Mještanin Marijan Kulić kaže da se Jošaničani ne ljute na Bošnjake, kao narod, već na zločince koji su pobili njihove najmilije, ali i na pravosuđe.

„Najviše smo ljuti na sudstvo, treba svi da pomremo, da ne dočekamo pravdu za nevinu djecu koja su mučki ubijena“, rekao je Kulić.

Tradicionalno, pomen kod spomenika u jošaničkom selu Hodžići, u kojem je stradanje bilo najmasovnije, služen je povodom ljetnog Nikoljdana.

Među brojnim delegacijama, vijence na spomenik položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Marko Vidaković i načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Organizovano je i hodočašće od Foče do Gornje Jošanice u kojem je, i pored hladnog vremena i kiše, učestvovalo stotinjak, uglavnom mlađih Fočaka.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Put pomirenja zahtijeva kažnjavanje za zločin u Jošanici

Pomen Srbima stradalim u Jošanici | Jadovno 1941.

Obilježeno 25 godina od formiranja fočanskih brigada …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: