fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Сјећање на злочин хрватских специјалаца у Мирловић Пољу код Дрниша

БЕОГРАД – У село Мирловић Поље, у близини  Дрниша, које се налазило под контролом власти РСК,  6. септембра 1993, ујутро око 6,30 часова, упала је диверзантско-терористичка група из састава Хрватске војске (ХВ) и измасакрирала 7 српских цивила, просјечне старости од 71 године, међу којима је било 5 жена, док је једна шестесетпетогодишњакиња тешко рањена.

Село је било мјешовитог хрватско – српског националног састава, али је већина становништва, управо због близине фронта, раније напустила село, тако да се у вријеме овог догађаја у њему налазило нешто српских цивила, који су, охрабрени присуством УНПРОФОРА, који је годину и по дана раније преузео улогу заштитних снага на подручју РСК,  остали да чувају куће и  стоку.

Марија Трзин (65) и њена 10 година млађа комшиница Љубица Трзин кћи Стевана погнале су овце на испашу и када су почеле падати гранате по селу склониле се у подрум једне куће. Чувши куцање на подрумским вратима, кренуле су да провјере ко то куца и чим су се отворила врата један хрватски војник је у подрум убацио бомбу, која је на лицу мјеста усмртила Љубицу, а Марију тешко израњавала. Тек навечер Марију ју је покупила група српских војника и одвезла у Книнску болницу и тако јој спасили живот.

Сутрадан је у село дошла цивилна заштита РСК у пратњи припадника Цивилне полиције УН-а ради асанације терена. Поред тијела Љубице Стеванове, пронашли су и тијела осталих 6 цивила: на згаришту њихових кућа пронашли су запаљене лешеве Милана Бибића (67) и његове супруге Василије (67) те Љубице Трзин кћери Петра(56), које је још догорјевало, док су  тијела супружника Боже (86) и Божице (81) Бибић и Марте Шарац (86) пронашли код сеоске локве. Иначе, Марта је рођена сестра рањеној Марији Трзин, којој је и муж Илија (69) погинуо у фебруару исте године у родном селу од испаљене гранате са хрватских положаја.

Истога дана сва тијела су и покопана на мјесном гробљу без обдукције. Десетак дана касније, по налогу истражног судије Окружног суда у Книну, у присутности војних посматрача УН-а и војног љекара британског батаљона у саставу снага УН-а, извршена је ексхумација а потом и судско медицински преглед тијела од стране судског вјештака Каран Жељка из Бања Луке, који је сачинио комплетан вјештачки налаз, у који су имали увид и представници УНПРОФОРА.

На основу информација до којих је дошла родбина убијених, у убиству мјештана из Мирловић Поља учествовали су: Марко Скејо из села Ружић код Дрниша, који је и командовао том јединицом, те Кушета Мирко син Ивана и Бузов Илија, оба из Мирловић Поља.

У новембру 2011. године Веритас је Тужилаштву за ратне злочине Србије, на њихов захтјев, доставио сву расположиву документацију за овај злочин, које је, након спроведеног предкривичног поступка, предмет уступило хрватском тужилаштву, пред којим се истрага још увијек води против НН лица.

То значи да за овај злочин, иако се одиграо пред очима многобројних припадника УНПРОФОР-а, до сада, ни пред међународним ни пред домаћим судовима, нико није процесуиран.

У Мирловић Пољу је 1991. године живјело 188 Срба. У септембру 2017. године у том селу не живи ниједан Србин.

(Д.И.Ц. Веритас)

Извор: Банија Онлине

Везане вијести:

Навршило се 24 године од масакра српских цивила у Мирловић Пољу

Суд није видео масакр у Лици | Јадовно 1941.

24 године од хрватског масакра 40 српских територијалаца

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: