fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Navršilo se 24 godine od masakra srpskih civila u Mirlović Polju

Na današnji dan prije 24 godine pripadnici diverzantske zločinačke grupe iz sastava Hrvatske vojske ubili su i izmasakrirali sedam srpskih civila u selu Mirlović Polje kod Drniša. 

Mirlović Polje kod Drniša.
Mirlović Polje kod Drniša

Iako su imena počinilaca dijelom poznata, za taj zločin pred hrvatskim pravosuđem niko do danas nije odgovarao, saopšteno je iz Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“.

U saopštenju je navedeno da je „Veritas“ u novembru 2011. godine Tužilaštvu Srbije za ratne zločine, na njihov zahtjev, dostavio svu raspoloživu dokumentaciju za ovaj zločin, uključujući imena počinioca zločina – Marka Skaje i Mirka Kušeta.

„Tužilaštvo je nakon sprovedenog predkrivičnog postupka predmet ustupilo hrvatskom tužilaštvu, pred kojim se istraga još vodi protiv `nekog nepoznatog`“, upozoreno je iz „Veritasa“.

Tokom napada hrvatskih terorista koji je počeo u 6.30 časova ujutro ubijeni su Božo Bibić /86/ i njegova supruga Božica /81/, Milan Bibić /77/ i njegova supruga Vasilija /77/, Marta Šarac /81/, Ljubica /Petra/ Trzin /66/, Ljubica /Stevana/ Trzin /67/, a teško je ranjena Marija Trzin Marija /75/.

Istoga dana sva tijela su i pokopana na mjesnom groblju bez obdukcije.

Desetak dana kasnije, po nalogu istražnog sudije Okružnog suda u Kninu, u prisustvu vojnih posmatrača UN i vojnog ljekara britanskog bataljona u sastavu snaga UN izvršena je ekshumacija, a potom i sudsko-medicinski pregled tijela koji je obavio sudski vještak Željko Karan iz Banjaluke, te sačinio kompletan vještački nalaz, u koji su imali uvid i predstavnici Unprofora.

U Mirlović Polju je 1991. godine živjelo 188 Srba.

U septembru 2016. godine u Mirlović Polju nema nijednog Srbina.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Sud nije video masakr u Lici | Jadovno 1941.

24 godine od hrvatskog masakra 40 srpskih teritorijalaca

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: