Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sjećanje na pripadnike Višegradske lake pješadijske brigade (VIDEO)

Prije 25 godina formirana je Višegradska laka pješadijska brigada, kao odgovor na višemjesečne provokacije patriotske lige i zelenih beretki, i njihove napade na srpsko stanovništvo.

Višegrad Foto: RTRS
Višegrad Foto: RTRS

Braneći Srpsku, od Hercegovine do Krajine, život su dala 144 borca.

Tuga za poginulim Radivojem i briga za sina Dragana i njegovu porodicu breme su na plećima Bosiljke Knežević. Nada se da će izvesti na put dvoje unučića, jer su im njena penzija i invalidnina jedina primanja. Tuga za Radivojem ne prestje.

– Dičim se što sam imala ovakvog sina, neka vam svi kažu kakav je moj Radivoje bio. Ali šta ću, nisam sama ima nas na hiljade, priča majka Bosiljka

Višegradska brigada izvršila je zadatak, sačuvala civilno stanovništo i već do polovine 93 oslobodila kompletnu teritoriju opštine.

Osim na višegradske poginule borce, spomen soba čuva sjećanja i na pripadnike drugih jedinica, čije je porodice postdejtonski egzodus doveo u varoš na Drini. Danas se osjećaju kao Višegrađani, pa sa starosjediocima dijele i dobro, i zlo. Najveća je nevolja što 200 boraca i 80 djece poginulih nema posao. Stambeno zbrinjavanje rješava se.

Višegrađani su među prvim podigli spomenik poginulim borcima. Dug prema njima i istina o otadžbinskom ratu zavjet je koji prenose na mlađe i buduća pokoljenja.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: