fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SJEĆANjE NA OSNIVANjE PRVOG KRAJIŠKOG KORPUSA

Polaganje vijenaca na groblju Sveti Pantelija

Polaganje vijenaca na groblju Sveti Pantelija

Polaganjem vijenaca na Spomenik poginulim borcima otadžbinskog rata na groblju „Sveti Pantelija“ i parastosom za sve poginule i umrle pripadnike Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), u hramu Svetog velikomučenika kneza Lazara u Banjaluci su danas obilježene 23 godine od osnivanja ovog korpusa.

Predsjednik Boračke organizacije (BORS) Republike Srpske Milomir Savčić rekao je novinarima da je Prvi krajiški korpus VRS dao ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske.

Nakon polaganja vijenaca na spomenik palim borcima na groblju „Sveti Pantelija“, Savčić je rekao da se mora čuvati sjećanje na poginule borce iza kojih je ostalo ogromno djelo – Republika Srpska.

On je rekao da je Prvi krajiški korpus VRS bio najbrojnija operativna jedinica Vojske Republike Srpske sa više od 120.000 vojnika i ogromnom zonom odgovornosti, velikim brojem krupnih operacija uglavnom odbrambenog karaktera, te operacijom „Koridor 92“ koja je bila humanog karaktera.

Savčić je podsjetio da je Prvi krajiški korpus, u sadejstvu sa jedinicama Vojske Republike Srpske Krajine, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Republike Srpske Krajine, vršio i ofanzivna dejstva sa ciljem spajanja teritorija zapadnih i istočnih dijelova Republike Srpske sa maticom Srbijom.

Osvrćući se na prava boraca i djece poginulih boraca on rekao da je potrebno ispoštovati prava koja su predviđena zakonom.

„Ministarstvo koje je predlagač zakona i koje je u Zakonu o pravima boraca predvidilo određenu pozitivnu diskriminaciju da u javnim ustanovama djeca poginulih boraca, ratni vojni invalidi (RVI) i demobilisani borci imaju prednost, mora zajedno sa BORS-om da se bori da taj zakon bude realizovan“, rekao je Savčić.

Govoreći o Akcionom planu zapošljavanja, Savčić je rekao da su se javna preduzeća i lokalne zajednice u malom broju slučajeva prijavila za sredstva koje je Vlada Srpske planirala za zapošljavanje djece poginulih boraca i RVI.

Penzionisani general VRS Boško Kelečević rekao je novinarima da je Prvi krajiški korpus bio „prva armija“, jer nigdje u svijetu danas nema korpusa koji broji 125.000 boraca i obično korpuse čini do 25.000 vojnika.

Kelečević je naveo da je Prvi krajiški korpus na današnji dan prije 23 godine ušao u sastav Vojske Republike Srpske zajedno sa ostala četiri korpusa.

On je rekao da je u sastavu Prvog krajiškog korpusa bilo 46 jedinica ekvivalenta brigade i puka samostalnog diviziona.

„To je bila strategijska jedinica, ali izvršavala je i taktičke zadatke od značaja za odbranu naroda i teritorije“, rekao je Kelečević i dodao da je najveća zasluga korpusa bila operacija „Koridor 92“, koja je bila ključna za stvaranje Srpske.

On je rekao da je u Prvom krajiškom korpusu poginulo oko 6.000 boraca, a ovaj korpus bio je na svim ratištima od Trebinja do Novog Grada, odnosno Bihaća.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Predrag Grgić, delegacija ratne komande Prvog krajiškog korpusa, BORS-a, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, predstavnici Gradske uprave Banjaluka i gradske Boračke organizacije.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

obilježeno 20 godina od formiranja prvog krajiškog korpusa

bez proboja koridora, možda ne bi bilo republike srpske

Zapadno krajiške opštine – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: