Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Sećanje na logor smrti “Jadovno”

Datum objave: ponedeljak, 4 februara, 2013
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/slika-za-vn.jpg

Izložba u Ruskom domu posvećena stradanjima Srba 1941. Fotografija i zapisi o prvom logoru smrti u Evropi

POVEST “Jadovna”, prvog logora smrti u Evropi, u kome je tokom leta 1941. stradalo više od 40.000 ljudi, biće prvi put predstavljena u Beogradu. U četvrtak, u Ruskom domu u 18 časova biće otvorena izložba koju organizuje udruženje “Jadovno 1941”, a na kojoj će biti predstavljene fotografije i zapisi koji svedoče o ovom tragičnom istorijskom događaju.

Iako prvo masovno stratište u Evropi, u kome je mučki ubijeno 38.000 Srba i oko 2.000 Jevreja, o “Jadovnu” se u posleratnim decenijama ćutalo. Nije ga bilo ni u u udžbenicima. Hiljade tela stradalih muškaraca, žena i dece i danas počivaju u kraškim jamama Velebita, gde se logor nalazio.

– Pod “Jadovnom” se podrazumeva kompleks logora Jadovno – Gospić – Pag. To su bili ozloglašeni logori smrti gde su prvo dovođeni ugledni Srbi, a onda srpski i jevrejski narod redom, isključivo da bi bili ubijeni – kaže za “Novosti” istoričar dr Milan Koljanin. – Žrtve su sistematski dovođenje sa cele teritorije NDH, koja je i ozakonila postojanje logora.

POČETAK

LOGOR “Jadovno” zatvoren je krajem avgusta 1941. naređenjem italijanskih trupa, koje su bile zgrožene zateknutim zločinima. Oko 2.000 ljudi preživelo je “Jadovno”, ali su prebačeni u Jasenovac i tako je formiran ovaj koncentracioni i logor smrti.

Istoričar Đuro Zatezalo prvi se detaljno pozabavio ovim pitanjem i poimence pobrojao 10.500 stradalih. Njihov ukupan broj procenio je na 40.123.

Da se stradanje na Velebitu, Pagu i u Gospiću ne zaboravi, trude se članovi udruženja “Jadovno 1941”, osnovanog 2010. godine.

– Smatramo svojom obavezom da istinu o jadovničkom stradanju prenesemo javnosti. Činimo to putem našeg sajta, dokumentarnog filma čije snimanje je u toku i izložbi, poput ove “Moje Jadovno” – objašnjava predsednik udruženja Dušan Bastašić. On je u nekoj od 30 kraških jama-grobnica izgubio dvojicu deda i strica od 18 godina.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/vn-kon.jpg

I. Mićević

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

 

Vezane vijesti :

BEOGRAD: IZLOŽBA “MOJE JADOVNO” U RUSKOM DOMU

IZLOŽBA O USTAŠKIM ZLOČINIMA U JADOVNU

Novi Sad: otvorena izložba Moje Jadovno

Marko Kovačević: O Izložbi „Moje Jadovno“ u KCNS – Jadovno …

OTVORENA IZLOŽBA “MOJE JADOVNO”

Izložba Moje Jadovno

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top