fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sjećanje na Jevreje deportovane prije 73 godine u logore smrti

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da su na današnji dan prije 73 godine Jevreji deportovani iz novosadske Sinagoge u logore smrti, čime je počeo završni čin krvave drame u kojoj je stradalo skoro dvije trećine od oko 4.300 Jevreja koji su u Novom Sadu živjeli prije Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović odao poštu nevino stradalim Jevrejima 1944. godine ispred novosadske Sinagoge
Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović odao poštu nevino stradalim Jevrejima 1944. godine Foto: SRNA

Mirović je, odajući poštu stradalima, poručio na komemorativnom skupu u novosadskoj Sinagogi povodom 73 godine od početka deportovanja Jevreja iz Novog Sada u logore smrti, da takvi zločini nikada i nigdje više ne smiju da se ponove.

„Krvava drama čije su žrtve bili novosadski Jevreji, bila je deo najužasnijeg zločinačkog projekta u istoriji čovečanstva. U tom zločinu ubijeno je više od šest miliona nevinih ljudi, samo zato što su bili Jevreji. Takovo zlo, nikad i nigde ne sme više da se ponovi“, naglasio je Mirović.

Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel u svom obraćanju podsjetio je na poruku:
„Pamti, ne zaboravi, ne zaćuti, digni svoj glas“.

„Uvek može postojati jedan, čak i tihi glas koji može upozoriti da zlo bude zaustavljeno“, rekao je Asiel.

O stradanju Jevreja u proljeće 1944. godine u Sinagogi su govorili zamjenik ambasadora Izraela u Srbiji Dženi Sedov i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Najveći broj deportovanih novosadski Jevreja završio je u zloglasnom koncentracionom logoru Aušvicu iz kojeg se većina nikad nije vratila.

Procjenjuje se da je s proljeća 1944. godine iz drugih dijelova Bačke deportovano 10.000 Jevreja.

Deportacije Jevreja iz Bačke i Novog Sada u nacističke logore smrti vršio je tadašnji mađarski režim zloglasnog regenta Mikloša Hortija.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

O udžbeniku „Holokaust i njegovo značenje“ | Jadovno 1941.

Sjećanje na holokaust podsticaj da se stradanje ne ponovi

Hiljade ljudi na memorijalnom skupu u Aušvicu (FOTO)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: