fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas i sutra sjećanje na egzodus sarajevskih Srba

U Bratuncu će večeras biti održana akademija sjećanja povodom 21 godine od egzodusa Srba sa područja Sarajeva, a sutra na bratunačkom groblju biće služen parastos poginulim borcima sa sarajevskog ratišta čiji su posmrtni ostaci preneseni u Bratunac, te prislužene svijeće za pokoj duša.

Groblje na kome su sahranjeni preneseni posmrtni ostaci poginulih boraca sa sarajevskog ratišta.
Groblje u Bratuncu Foto: SRNA

Program u okviru akademije, u organizaciji Zavičajnog udruženja „Sarajevski Srbi“ koje okuplja izbjegle Srbe iz Sarajeva i doline Bosne, počeće u 19.00 časova u bratunačkom Domu kulture, a parastos poginulim borcima na bratunačkom groblju biće služen sutra od 11.00 časova.

Program, tokom kojeg će nastupiti folklorni ansambl Srpskog dobrotvornog i kulturno-umjetničkog društva „Sveti Vasilije Veliki“ iz Bratunca, a beogradski glumac Lepomir Ivković izvesti monodramu „Voždovo radovanje“, počeće podsjećanjem na teške dane i egzodus Srba iz sarajevskih opština koje su u ratu odbranjene odbijanjem 36 ofanziva, a nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pripale Federaciji BiH.

Srbi iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Grbavice i dijela sarajevskog Starog grada napustili su vjekovna ognjišta kroz mećavu i nepročišćenim šumskim putevima, ostavili su imanja, krenuvši u potpunu materijalnu neizvjesnost, iscrpljeni četvorogodišnjim ratom i velikim ljudskim i materijalnim gubicima.

Prvi put u istoriji čovječanstva dogodilo se da narod koji kreće u egzodus ostavlja imovinu, a nosi posmrtne ostatke poginulih srodnika i boraca.

Nakon odbijanja više od 30 neprijateljskih ofanziva, ne želeći da žive pod tuđom vlašću, oko 150.000 sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma napustilo je svoje odbranjene domove i imanja.

Egzodus je započeo u decembru 1995. godine, a završen je početkom marta 1996. godine. Najveći broj izbjeglih srpskih porodica sa područja Sarajeva naselio se na području Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Dvije decenije od egzodusa sarajevskih Srba | Jadovno 1941.

20 godina egzodusa Srba iz Sarajeva: Žrtva za Srpsku | Jadovno …

Hiljade sarajevskih Srba zapalile svijeće na Malom Zejtinliku

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: