fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SJEĆANjE NA DAN POČETKA AGRESIJE NATO-a NA SR JUGOSLAVIJU

Dejstvo PVO-a Vojske Jugoslavije iznad Beograda 1999

Dejstvo PVO-a Vojske Jugoslavije iznad Beograda 1999

Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore i ove godine obilježiće dan početka agresije NATO-a na SR Jugoslaviju 24. marta 1999. godine, kao i dan stradanja djece i drugih civila od NATO projektila u Murinu 30. aprila te godine.

„Agresija je užasna kad je počini jedan, a ne kažnjava se kad je počini mnoštvo. Najbolja potvrda te pogubne istine jeste slučaj agresije 19 država članica NATO-a na SRJ 1999. godine, zbog koje se i poslije 16 godina nije čak ni izvinio niko“, navodi Udruženje u saopštenju.

Udruženje podsjeća da je 1998. i 1999. godine u borbi protiv terorističke OVK-a i NATO-a poginulo više od 1.000 pripadnika oružanih snaga SRJ, od kojih je 46 iz Crne Gore, te da je prva žrtva NATO bombardovanja vojnik Saša Stajić iz Beograda stradao u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu.

Kao znak sjećanja na njih, ubijenu djecu i druge civilne žrtve u NATO agresiji i otpora politici međunarodnog nasilja, predstavnici Udruženja najavljuju da će u utorak, 24. marta, u 11.00 časova položiti cvijeće na spomenike palim borcima iz devedesetih godina prošlog vijeka.

Cvijeće će biti položeno u kasarni Masline-Podgorica, kasarni Vojske Crne Gore u Danilovgradu, na Trgu vojvode Šaka Petrovića u Nikšiću, na Trgu serdara Janka Vukotića u Mojkovcu, ispred zgrade opštine u Beranama i spomen-parku Knjaževac u Andrijevici.

„Na dan kada je, uz gaženje Povelje UN, međunarodnog prava i pravila ratovanja, NATO agresor počeo da tonama bombi sa osiromašenim uranijumom razara i kontaminira teritoriju SRJ, ne štedeći ni bolnice, medijske kuće, putničke vozove, kolone izbjeglica, djecu i druge civile, civilizacijski čin je i ljudska dužnost osuditi agresora i odati počast žrtvama agresije“, ističe se u saopštenju.

U to ime Udruženje poziva porodice palih boraca, predstavnike drugih boračkih organizacija, Vojske Crne Gore, mirovnih nevladinih organizacija, lokalnih vlasti i opozicije, predstavnike drugih zainteresovanih organizacija i stranih ambasada u Crnoj Gori i predstavnike medija da se pridruže ovoj manifestaciji.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

BAŠTIONIK: Poziv na molitveni pomen za žrtve NATO …

Da se ne zaboravi! – Jadovno 1941.

NE SMIJEMO ZABORAVITI AGRESIJU NATO … – Jadovno 1941.

Banja Luka – Obilježena godišnjica NATO agresije na Srbiju …

KAKO SAM ODLOŽIO AGRESIJU – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: