fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SION SVETIH MOŠTIJU SVIH GRAĐANA PREBILOVACA

Matija_Beckovic_u_Prebilovcima-ae8134acAkademik Matija Bećković rekao je danas da u Hram Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima nije ugrađena čestica jednog svetitelja, nego sion svetih moštiju svih građana Prebilovaca na pravdi Boga ujamljenih, a potom i posmrtno mučenih, betoniranih i miniranih.

„Zato se ovaj lakokrili hram tako visoko vinuo u nebo i na hiljadama krila podigao u nebesa i sve nas“, naglasio je Bećković, govoreći pred više od 7.000 ljudi koji su prisustvovali osveštanju prebilovačkog hrama.

Bećković je rekao da su Prebilovci sveto mjesto svete srpske geografije, gdje se ne zna ko je prisutniji – živi ili davno upokojeni.

On je naglasio da je srpska zemlja sva u ožiljcima i modricama od masovnih grobnica.

„Zemlja pamti, i tamo gde su zagrtani ulegne se i nikad ne izravni. Prebilovci nisu jedino mesto gde smo bacani u jame zbog svoje vere i imena, ali su jedino na svoj srpskoj jamografiji koje smo dostojno obeležili i na njemu podigli hram. Nisu li zato oni pravo mesto da upitamo gde je srpski Jad Vašem? Gde je pamjatnik? Gde je nekropolje? Gde je Večni plamen?“, upitao je Bećković.

On je naveo da su Jevreji ispisali svoju čitulju od šest miliona duša koju čitaju bez prestanka, dok Srbi svoju čitulju još nisu ni napisali, a kamoli da je čitaju i iznose svijetu na vidjelo.

„Jovan Dučić je još 1941. godine tražio da se naročitim glasom celome svetu objavi zločin za kakav se u Evropi nije čulo. Umesto da je poslušan, bio je žigosan i on i njegovo delo, a zabranjena pesma `Vrbas`. Zato smo doživeli da ovih godina i dana slušamo i sa neočekivanih strana da je genocidan onaj narod koji je nekoliko puta bio predviđen za istrebljenje, a za koga je samo čudo Božije učinilo da ne bude i istrebljen“, naglasio je Bećković.

Prema njegovim riječima, narod za koji je propisana kvota 100 za jednog doživio je da ga na kraju 20. vijeka bombarduju i strijeljaju ni zbog jednog.

„U dve nemačke okupacije i njihovim ispostavama ubijeno je više Srba nego za pet vekova otomanskoga ropstva. Kako narod koji ima hiljade i hiljade nevinih žrtava lišenih života i smrti još nema nijedno polje sa grobnim znakom gde su imenovani i sahranjeni?“, upitao je Bećković.

On je rekao da Srbi ne svojataju Boga i ne misle da su bili žrtve samo oni.

„Klanjamo se i žrtvama drugih naroda, kajemo se i molimo za oprost i za svaki zločin koji smo počinili. Ali, kako da se pomirimo sa drugima kad se nismo pomirili ni sa sobom, ni sa istinom? I kako ćemo još uvek nagrđeni i posvađani izaći na oči pokojnima koji su se na onom svetu pomirili i saznali više nego što su znali na ovom?“, kaže Bećković.

Sovjetski savez, navodi Bećković, bio je država bez imena i zato je propao, a kad se Rusija sastala sa svojim imenom počela je da se uspravlja i sebe prisjeća.

„Zašto to ne bi učinila i Srbija? Tamo gde su bile naše najveće nade neće ni da čuju za nas. Primimo to k znanju, pognimo glavu i pouzdajmo se u Boga i u nas. Radujte se preblovački mučenici. Srećan praznik“, poručio je Bećković.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

NE ZNA SE ŠTA JE NEČOVJEČNIJE – ISTRAGA ŽIVIH ILI MRTVIH

Branko Stanković: Krio sam od RTS-a da snimam emisiju o Prebilovcima!

OTVORENA IZLOŽBA O STRADANjU U DRUGOM SVJETSKOM RATU

Prebilovci – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: