Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Šindler iz Banata: Ovo je priča o Eugenu Paulu, Nemcu iz Kovina, koji je spasao 100 srpskih glava

O Božiću, tačno pre 76 godina Eugen Paul, kovinski Nemac, od smrti je spasao sto sugrađana Srba. Svojom glavom je garantovao za njihove da ih ne bi streljali njegovi sunarodnici.

Eugen Paul preživeo je rat i doživeo duboku starost Foto: Nenad Pavlović / RAS Srbija
Eugen Paul preživeo je rat i
doživeo duboku starost
Foto: Nenad Pavlović /
RAS Srbija

Okupacija je u Kovinu bila ušla u drugu godinu. Nemci nisu odustajali da i u takvim okolnostima održe privid normalnog života.

– Nemci su uoči Božića priredili igranku. Jedan od njih se zagledao u neku mladu Srpkinju, nije odustajao, na kraju je ona pristala da s njim izađe – seća se događaja iz januara 1942. Aleksandar Paul (84), tada devetogodišnjak, sin Eugenov.

Priča ovde ima mutan detalj: savremenici su kasnije govorili da su njih dvoje, nemački vojnik i srpska devojka, bili u vezi, a sam Aleksandar kaže da ju je ovaj silovao. Bilo kako bilo, brat devojčin je rešio da tu sramotu opere krvlju. Sačekao je nemačkog vojnika i u dvorištu katoličke crkve ga zaklao.

GARANTUJEM GLAVOM

– Čim je to javljeno u Beograd, SS je tražio da se pokupi sto Srba da se postupi po naredbi – priča Aleksandar, a naredba ona – za jednog ubijenog Nemca sto Srba.

Odmah su počeli da kupe ljude, i to baš u ulici u kojoj su Paulovi živeli, gde im je bio i mlin. Jer Paulovi su i pre rata bili gazde, njihov mlin, jedan od najsavremenijih u tom kraju, zapošljavao je mnoge Srbe. I ulica u kojoj je bio mlin zvala se Srpska.

– Oko dva noću neko lupa na kapiju. Došao pukovnik Fon Smekal. On, moj otac i stric zatvorili se u onu drugu kuću i ne izlaze. U neko doba me majka poslala da vidim jer oni su većali do svanuća – seća se danas te noći Aleksandar Paul.

Teo fon Smekal je bio Austrijanac, upravnik bolnice, ali i komandant grada, a Eugen Paul i njegov brat bili su najugledniji tamošnji Nemci. Zato je i došao da se s njima posavetuje šta im je činiti. Kao lekar, humanista, ni on nije bio rad da se sprovede takva odmazda, da okrvavi ruke nevinima, ali nije imao rešenja. Našli su ga tako što mu je Eugen garantovao da su sve to njegovi radnici, mada je među tih sto na brzinu pokupljenih Srba u stvari bilo samo njih šest koji su radili u mlinu. „Garantujem za njih svojom glavom“, bio je ubedljiv Eugen, tražeći da ih puste. I bi tako. Umesto da ih odvedu na fudbalsko igralište, gde ih je već čekao streljački vod, Srbi su, iz svilare, u kojoj je bio improvizovani logor, pušteni kućama.

Aleksandar Paul sa slikom roditelja Foto: Nenad Pavlović / RAS Srbija
Aleksandar Paul sa slikom
roditelja
Foto: Nenad Pavlović /
RAS Srbija

NIJE ZABORAVLjEN

U istoj toj svilari, dve i po godine kasnije, kada je oslobođen Kovin, ponovo je bio logor. Ovoga puta partizanski, za Nemce. U njemu Eugen Paul, njegov brat i mali Aleksandar. Slučaj je hteo da jedan od stražara bude iz njihove ulice, one u kojoj su kupili Srbe za streljanje, i kada je prepoznao Jenija proširio je glas. Kovinci su namah došli do starešine logora. Pošto mu je rečeno da je Paul spasao sto Srba sigurne smrti, kazao je: „Pa dobro, ako je tako, nek tih 100 skupe po 100 potpisa onih koji garantuju za njega i ja ga puštam“. Srećom pa komandantu matematika nije bila jača strana jer bi skupljanje deset hiljada potpisa, u Kovinu koji je u to vreme imao tek nešto više od pet i po hiljada stanovnika, bila nemoguća misija. Kovinci su tokom noći prikupili potpise, ujutro su bili na njegovom stolu. I komandant je održao obećanje.

Eugenov unuk Gabi kaže da su doskora negde na tavanu imali te požutele papire s potpisima. To, inače, nije ona ista kuća u kojoj se odvijao razgovor fon Smekala i Paulovih 1942. Ne, kuća je zajedno sa mlinom posle rata nacionalizovana, baš kao i ostala imanja Paulovih, 45 hektara zemlje, salaš sa tri lanca, tri automobila, kamioni, mašine…

Eugen je nakon rata izvesno vreme radio u svom mlinu. Bio je mašinski inženjer, sa diplomom fakulteta u Drezdenu, specijalizacija mlinarstvo. Bio je i računovođa u kovinskom trgovinskom preduzeću, kada je i ono propalo, radio je u poreskoj upravi, odakle je i u penziju otišao. Umro je u dubokoj starosti 1987. godine. O događajima iz rata retko je pričao.

Aleksandar Paul Foto: Nenad Pavlović / RAS Srbija
Aleksandar Paul
Foto: Nenad Pavlović /
RAS Srbija

Kako su Nemci postali Mađari

U Kovinu je, po popisu pred rat, bilo 38 odsto Nemaca. Danas ih, kažu u šali Paulovi, nema ni 3,8, ne odsto nego brojkom. Ni oni se ne vode kao Nemci. Zbog gubitka građanskih prava posle rata, a srećnom okolnošću da im je baba bila Mađarica, tako su se i izjasnili. To je, uz posredovanje u ministarstvu Soje Jovanović, rođake kućnog prijatelja, tada pozorišne a kasnije filmske rediteljke, pomoglo Aleksandru Paulu da u januaru 1946. upiše gimnaziju…

Makar ulicu da dobije

Mada je u tri navrata u poslednjih desetak godina lokalni list „Moj Kovin“ pokretao inicijativu da Eugen Paul dobije ulicu u tom južnobanatskom mestu, niti jedna od vlasti, a za to vreme je ih tamo više promenjeno, nije imala sluha za tako što. Ulici u kojoj je živeo, u kojoj je bio i mlin, u kojoj se sve i odigralo, posle oslobođenja je promenjeno ime; umesto Srpska sada se zove Vuka Karadžića.

Autor: Miroslav Đorđević

Izvor: BLIC

Vezane vijesti:

Zaboravljeni pokolj u Pančevu: Nacisti su izdvojili 36 ljudi, a onda…

Potresno Teslino pismo otkriva koliko se ponosio decom iz Šumarica

Krvavi oktobar ostao bez kazne

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: