fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Potresno Teslino pismo otkriva koliko se ponosio decom iz Šumarica

I posle gotovo osam decenija od kada su nemački okupatori streljali 2.400 građana u Kragujevcu, otvaraju se nove stranice ove tragedije.

U Šumaricama je ubijeno 2.400 građana, od toga 261 srednjoškolac
U Šumaricama je ubijeno 2.400 građana, od toga 261 srednjoškolaca

Tako je, na čudan način, u istoriji do sada ostala gotovo nepomenuta priča o Nikoli Tesli, koji je samo nekoliko meseci pre nego što je umro imao snage da u Njujorku oštro osudi fašiste, i skrene pažnju Amerikanaca na žrtve u svojoj domovini.

Tako se on pod naslovom „Braći u Americi“, u listu „Srpski srbobran“, obratio sledećim rečima:

„Naš narod pokazuje toliku moralnu snagu da nam svetla obraz pred svetom. Ono što čine naša braća u Starom Zavičaju dostojno je duha koji prožima našu narodnu pjesmu. Koliku duševnu snagu, čvrstu odluku, neprestrašenost i junaštvo imali su oni naši još nerazvijeni dečaci kad su pred nemačkim puškama radosno klicali: ‘Mi smo srpska deca. Pucajte!‘. Kako se mi svi možemo ponositi znajući da u čitavoj istoriji sveta nema tako veličanstvenog primera. Ovi divni mučenici živiti će vekove u našoj uspomeni oduševljavajući nas na besmrtna dela.

Njujork, april 1942, vaš brat Nikola Tesla.”
Njujork, april 1942, vaš brat Nikola Tesla.”

Srpskog proslavljenog naučnika posebno su pogodila saznanja o streljanju dece, jer je prema podacima koji su do sada prikupljeni, u Šumaricama ubijeno 2.400 građana, od čega su 40 deca mlađa od 15 godina, a 261 su srednjoškolci.

Detalje o pogromu u Kragujevcu i okolnim mestima u oktobru 1941. izneo je i ugledni “Njujork tajms” koji je pored ostalog napisao:

“… Izveden je masakr nad 4.000 Jugoslovena, uključujući i 100 učenika sa knjigama u rukama, od strane nemačkih vojnika u blizini grada Kragujevca, 21. oktobra. Civili su bili pogubljeni u znak odmazde zbog ubistva desetoro nemačkih vojnika. Nijedan od nastradalih civila nije bio umešan u ubistvo nemačkih vojnika, i umrli su ne znajući zašto. Vođeni su u smrt u grupama od po četrdesetoro. Dečaci starosti 15 god., sudije, sveštenici, dućandžije i radnici ubijeni su. Streljanje je trajalo čitav dan… Direktor škole, Pantelić, pao je na kolena i molio Nemce da poštede dečake, i kada je njegova molba odbijena zatražio je da bude i on ubijen sa njima. Ta sledeća molba mu je bila uslišena.

Rodbini nije bilo dozvoljeno da upute ni poslednji pogled svojim nastradalima. Nemci su izdali saopštenje opisujući masakr kao ‘ubistvo 2.300 komunističkih bandita‘…“

Teslino pismo

Izvor: Blic

Vezane vijesti:

Ratni zločin 20. i 21. oktobra u Kragujevcu

Šumarice svedoče o velikom stradanju

Bededa nemačkog sveštenika: Srbi su, dakle, milovali decu …

Njemci strijeljali 2.190 Srba 1941. godine

Sto civila za jednog Njemca – u kojeg puca čudak obijesni …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. ŠUMARICE ZA NEZABORAV (Na poslednjem školskom času) 21. Oktobra 1941. g. u Šumaricama kraj Kragujevca 2400? (dve hiljade i četri sto) ljudi – radnika i seljaka, (uključujući i đake iz kragujevačkih škola) kao odmazdu za neke soldate iz „soldateske Vermahta“ koji su mislili da porobe ceo svet i čovečanstvo svedu na organizaciju insekta i mrava – da gmižu i puze i njihovim interesima služe. „Ja i sada držim svoj čas“! Taa profesorska „lakonska“ izrerka daleko je odjeknula (kroz sva vremena i na sve geografske širina) – na sav glas! Kada profesori i nastavnici održe svojim đacima svoj (i njihov) poslednji čas on bi trebao da utiče i na sve nas! Tada je (tom izjavom) profesor taj ušao u istoriju (i ako za normalne ljude „taj događaj“ predstavlja – moriju) jer oni koji su „priredili takvu scenu“ nisu dostojni ljudskom imenu, oni su monstrumi i divlje zveri – odgajani u drugoj veri koja ne poznaje ljudskost i Etiku i moralno padaju na svakom koraku. Učenici, đaci – još uvek deca, apsolvirali su tu nauku koja mnogima – (čitavog života) – predstavlja muku! Na jednom – svom poslednjem času – ušli su u istoriju našu, a njihovi dželati, krvnici trijumfu svome se nadali i moralno sve dublje – samo su paqdali! I na bojnim poljima, i svuda dokle su stigli – više od životinja i zverova – (ni u jednom svom „podvigu“) – nisu se digli! I kao takvi u sećanju ostali! Istorija je to – ovde u Srbiji, u Kragujevcu zabeležila – da se NE zaboravi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: