Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Setite se i naših žrtava!

Datum objave: ponedeljak, 28 novembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Nemačko groblje na delu vojnog aerodroma Golubovci i dalje izaziva burne reakcije. Da se ne zameri NATO, država pristala da ponižava potomke ubijenih

Nemačko groblje sa upisanim imenima poginulih vojnika Vermahta
Nemačko groblje sa upisanim imenima
poginulih vojnika Vermahta

Podgorica – Šezdeset četiri grobnice za pripadnike zloglasne SS “Princ Eugen” divizije koja je sejala smrt po Pivi, Velici i drugim crnogorskim mestima, smeštene na delu vojnog aerodroma u Golubovcima nadomak Podgorice, žestoko su podelile Crnogorce. Posebno one čije kosti predaka čame u brojnim jamama i drugim stratištima čekajući da budu dostojno sahranjene.

– Svaki čovek ima pravo na grob i grobovi ne bi trebali da su bilo kome neprijatelji, ali nama smetaju dvostruki aršini u kojima aktuelni režim ne dozvoljava pravo na grob i obeležje za više od 10.000 naših sunarodnika razasutih od Crkve svetog Đorđa u Podgorici do Kočevskog roga u Sloveniji, a da istovremeno, na drugoj strani, prema onima koji su nekad okupirali našu otadžbinu, postupa na sasvim drugačiji način, upozoravaju iz Nove srpske demokratije.

Profesor Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. kaže da su ovim činom pogažene antifašističke vrednosti.

– Ne mogu se pomiriti sa zločincima i sramotom koju je ovom narodu naneo režim! Znam da svaki čovek ima pravo na grob, ali u Crnoj Gori to pravo pre imaju oni koji su je ubijali – kaže Nikolić.

Naš sagovornik dodaje da se sada otvaraju mnoga pitanja, poput onog ko je ušao u arhiv Državne bezbednosti i došao do imena ubijenih fašista.

– Javnost treba to da zna, kao i način na koji su stradali nemački vojnici. Pročitao sam u zagrebačkom “Večernjem listu” informaciju da je Crna Gora još 2009. godine ekshumirala 250 nemačkih vojnika i predala ih Hrvatskoj u Splitu, a da to niko ovde nije znao!

Nikolić sa gorčinom govori o odnosu vlasti prema poginulim borcima u ratovima devedesetih.

– Plašeći se da se ne zamere NATO zvaničnicima, najviši nosioci državne vlasti, kao i predstavnici Vojske Crne Gore, nikada nisu našli za shodno da podsete na svoje žrtve, ističe Nikolić.

ZABORAVLjENI GROBOVI

– Nikada nijedna vlast u Crnoj Gori nije vodila računa o tome šta je sa grobovima crnogorskih vojnika i oficira koji su ostavili živote u austrougarskim koncentracionim logorima. Jedan od njih je i moj deda Mitar Ilije Vukić. Interesantno da kralj Nikola nije ispoljavao naročitu brigu za svoje ratne zarobljenike. Dok se nalazio u izgnanstvu u Francuskoj, nije dizao glas protiv austrougarske okupacije i njenih zlodela – kaže istoričar Predrag Vukić sa Cetinja.

Autor: V. KADIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Crna Gora podigla spomenik nacistima: Fašisti počivaju pod petokrakom (prvi dio)

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top