fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Сервира ли Бранко Лустиг под толеранцијом лицемјерје?

Бранко Лустиг
Бранко Лустиг

Текст на порталу Новог листа од 29. септембра, под насловом: ”У старој творници уља Звијезда: Бандић и Лустиг отварају Музеј холокауста“, доноси разговор новинара Бориса Павелића с госпођом Наташом Поповић, директорицом ”Фестивала толеранције – Фестивала јеврејског филма”Град Загреб и Фестивал (савременог) јеврејског филма основали су ове године ”Центар за промицање толеранције и очување сјећања на Холокауст”с једнаким удјелом од по 10.000 куна, и тај ће Центар аплицирати на ЕУ фондове за средства за отварање музеја Холокауста у Загребу.

Госпођа Поповић наглашава да ће музеј Холокауста уједно бити и ”музеј толеранције“, као и да још нису разговарали с представницима заједница које су у Загребу претрпиле Холокауст – јеврејским, српским, ромским и другим.

Недвојбено је да овом друштву треба и образовања и одгоја у којем би се промовисала толеранција.

Похвала Златка Хасанбеговића не звучи као најбоља препорука за некога тко тврди да се бави промовисањем толеранције и истине о Холокаусту и геноциду током Другог свјетског рата у Хрватској

Јасно је да су Холокауст као и геноцид који је усташки режим проводио над Србима и Ромима током Другог свјетског рата (усташки се терор обрушио и на многе Хрвате) добри примјери куда идеолошка, у овом случају расистичко-националистичка, нетрпељивост води у својим крајњим конзеквенцама.

Назив Холокауст за геноцид над Јеврејима почињен од стране нацистичке Њемачке и о њој овисних квислиншких режима, долази од грчке ријечи holokaustos, дословно ”цијели спаљен“, и означава жртве паљенице, животиње које су као жртве Богу биле спаљиване на олтарима.

У том смислу не односи се на геноциде које су ти исти режими починили над другим народима.

Што се тиче образовања о Холокаусту и посљедицама нетолеранције, то већ годинама проводи Јеврејска општина Загреб кроз своју Шоа академију (Шоа – алтернативни назив за Холокауст, од shoah (хебрејски) – велика несрећа) коју води Сања Табаковић.

Има неколико момената који сугеришу опрез и резервираност према овој, иначе, хвале вриједној иницијативи.

Готово у исто вријеме, у прољеће 2017., кад Фестивал јеврејског филма потписује уговор с Градом Загребом, људи из Града који су одлучили о том уговору додијељују Награду града Загреба Јакову Седлару који у свом филму ”Јасеновац – истина“ тенденциозно лаже о логору Јасеновац, служећи се лошим фалсификатима

– У интервју порталу Национал од 8.4.2016., под насловом ”Иста реторика деснице и љевице разлог је јачању екстремизма“, госпођа Поповић, на питање о њеном сусрету с министром Злтаком Хасанбеговићем каже да ”министар прати наш рад и похваљује нас“. Похвала Златка Хасанбеговића не звучи као најбоља препорука за некога тко тврди да се бави промовисањем толеранције и истине о Холокаусту и геноциду током Другог свјетског рата у Хрватској.

– Готово у исто вријеме, у прољеће 2017., кад Фестивал јеврејског филма потписује уговор с Градом Загребом, људи из Града који су одлучили о том уговору додијељују Награду града Загреба Јакову Седлару који у свом филму ”Јасеновац – истина“ тенденциозно лаже о логору Јасеновац, служећи се лошим фалсификатима.

– О врсти ”толеранције“ која постоји у хрватском друштву говори и чињеница да је одмах послије добијене награде Града Јаков Седлар именован савјетником за културу ректора Загребачког свеучилишта.

– Почасни предсједник Фестивала јеврејског филма г. Бранко Лустиг, као члан Скупштине града Загреба, није хтио гласати за приједлог промјене имена Трг маршала Тита. Свакоме тко о приликама у НДХ ишта зна, а г. Лустиг зна, јасно је да је за Јевреје у НДХ једини спас од Холокауста, једини избор људског достојанства, био одлазак у партизане и НОБ на чијем челу је био Тито. Г. Лустиг своје је негласање извео на начин да је свој глас, пресудан, делегирао на човјека за којег се знало да ће гласати за промјену имена Трга.

Обзиром на чињеницу да је Народно-ослободилачки покрет био највећи колективни ”праведник међу народима“ на овим просторима, организатори Музеја Холокауста у старој творници ”Звијезда“ могли би ипак на прочељу зграде оставити стари симбол творнице. Како се под толеранцијом не би сервирало лицемјерје.

За Антифашистичку лигу РХ,

Зоран Пусић

Извор: autograf.hr

Везане вијести:

Антифашисти Хрватске: Награда Седлару – срамота за Загреб …

Аутор филма „Јасеновац-Истина“ шокиран, хоће извињење САД …

Лажне истине и истините лажи | Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: