fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СЕМИНАР О ПЕДАГОШКОМ ПРИСТУПУ ИЗУЧАВАЊУ ХОЛОКАУСТА

Kozarska_Dubica-e020b16aУ Козарскоj Дубици данас jе почео трећи семинар о теми „Педагошки приступ изучавању холокауста у средњим школама у Републици Српскоj“, на коjем предавања доктора Хаве Барух из Међународне школе „Јад Вашем“ у Израелу похађаjу 22 професора историjе и српског jезика из средњих школа у Српскоj.

Шеф Одjељења за централну Европу Међународне школе „Јад Вашем“ у Израелу Хава Барух напоменула jе да jе холокауст и Други свjетски рат врло трауматично искуство за циjели свиjет, те да се поставља питање како младе генерациjе учити о дешавањима из тог периода.

„Сваке године долазим овамо из наjвећег центра за изучавање холокауста у свиjету, гдjе радимо са професорима из циjелог свиjета о методама и приступима изучавању холокауста“, рекла jе Барухова новинарима.

Она jе поjаснила да се настоjи предочити младим генерациjама шта се дешавало у то вриjеме, како не би добили само пуке информациjе, те додала да са групом професора из Републике Српске ради већ три године.

„Покушавамо ученицима да покажемо шта су то стереотипи, мржња према другима и шта су посљедице свега тога, а то jе jако тешко. Холокауст jе екстреман примjер овакве мржње, али нажалост посљедице и даље постоjе. Настоjимо да смањимо њихов утицаj и можемо се само надати да ћемо у томе успjети“, обjаснила jе Барухова.

Начелник општине Козарска Дубица Миле Злоjутро подсjетио да jе Козарска Дубица мjесто у коме се десио геноцид у Другом свjетском рату и да jе тада изгубљено више од половине становника те општине.

„У формалном смислу нико то ниjе ни прогласио геноцидом. Оваj семинар се одржава по трећи пут у нашоj општини и на оваj начин се преносе савремене методе у изучавању холокауста и геноцида и свакако су од користи за наше професоре и дjецу“, рекао jе Злоjутро.

Директор „Спомен подручjа Доња Градина“ Милорад Буква прецизирао jе да семинару о теми „Педагошки приступ изучавању холокауста у средњим школама у Републици Српскоj“ организуjе у сарадњи са Мемориjалном установом „Јад Вашем“ из Израела и Педагошким заводом Републике Српске.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамjановић jе рекао да jе оваj проjекат од изузетног значаjа за Републику Српску и Израел.

„Сама чињеница да диjелимо исте антифашистичке вриjедности и да су Срби и Јевреjи доживjели исту судбину у Другом свjетском рату говори да jе ово добра прилика да наши професори науче педагошки приступ изучавања холокауста и таj приступ преносе у основне и средње школе“, навео jе Дамjановић.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

СЕМИНАР О ХОЛОКАУСТУ У КОЗАРСКОЈ ДУБИЦИ – Jadovno …

Сjећање на ЈАНДРИЋЕ из Читлука код Козарске Дубице …

Покољ у цркви у селу Драксенић 1942. године – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: