fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Selo Vojišnica, primjer stradanja Korduna

Bunar

Kordun, selo Vojišnica kraj Vojnića. Ustaše su 14. maja 1942. godine, u kućama Stanka Kneževića, Mile Novakovića, Milice Đurić, Dragana Kneževića, Stevana Kneževića i u štali Kate Škrgić, poklale 189 srpskih seljaka od kojih 93 djeteta u starosti do 14 godina (1.)

Selo Vojišnica, koje se neposredno nastavlja na Vojnić u pravcu Vrgimosta posebno je teško stradalo u Drugom Svjetskom ratu.

Od ukupno 650 stanovnika selo je imalo 343 civilne žrtve. Kad se tome pridodaju borci i umrli od direktnih posljedica ratnih stradanja, nestalo je praktično 2/3 sela.

Mnogo seljana je stradalo 14.maja 1942. godine, kada je probijen obruč na Petrovoj gori. Ustaške snage u povlačenju činile su mnoge zločine na civilima (2.)

 

1.     Izvor: Đuro Zatezalo „Radio sam svoj seljački i kovački posao“ – svjedočanstva genocida. SKPD  Prosvjeta, Zagreb 2005.

2. Izvor: Knjiga „VOJIŠNICA – Kronika jednog sela sa Korduna“ autora Vladimira Đurića govori o tragediji ovoga stradalničkog sela. Izdana je od strane samog autora 2007. godine.

Priredio: Željko Kresojević

 

Vezane vijesti:

Kalovi, Petrova gora 13. maja 1942

Jarak Metaljka na Petrovoj gori, 9-14. maj 1942.

Imena žrtava ustaškog genocida u Livnu i okolini njeta Gospodnjeg 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: