Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sekulić: Država koči restituciju, sve gotovo za sedam godina

Datum objave: četvrtak, 5 januara, 2017
Veličina slova: A- A+

Agencija za restituciju donela je u 2016. godini 4.837 rešenja o vraćanju odzete imovine vlasnicima i njihovim naslednicima, a proces restitucije najčešće koči veliki broj žalbi iz Državnog pravobranilaštva koje u tom procesu zastupa Republiku Srbiju, rekao je direktor Agencije Strahinja Sekulić.

Strahinja Sekulić  Foto: N1
Strahinja Sekulić Foto: N1

“Agencija za restituciju je fer prema građanima. Rešava predmete brzo”, rekao je Sekulić i dodao da Srbija ima dovoljno kapaciteta da vrati oduzeto i da će proces restitucije biti završen u narednih pet ili sedam godina.

Agencija za restituciju donosi rešenje o vraćanju imovine, a svi učesnici u procesu imaju pravo žalbe. Najčešće žalbu ulažu predstavnici države – Državnog ili Opštinskog pravobranilaštva, a Ministarstvo finansija odlučuje po žalbama. Posle toga, moguće je pokretanje upravnog spora pred Upravnim sudom na čije se okončanje čeka i do nekoliko godina.

Prema Sekulićevim rečima, Agencija za restituciju u 2016. godini donela je rešenja kojima je vlasnicima i njihovim zakonskim naslednicima vraćeno 1.141 objekat, odnosno 725 poslovnih prostora, 181 stan i 204 zgrade na teritoriji Republike Srbije.

“Neka rešenja su pravosnažna, a neka su u postupku po žalbi”, rekao je on i dodao da su ove godine doneta i rešenja o vraćanju oko 968.000 metara kvadratnih neizgrađenog građevinskog zemljišta, više od 9.500 hektara poljoprivrednog zemljišta i više od 700 hektara šuma i šumskog zemljišta.

Jevrejskoj zajednici vraćena su 37 objekta u Beogradu površine 3.043 metara kvadratnih, 29 poslovnih prostora, jedne zgrade, sedam stanova, kao i 25 hektara poljoprivrednog zemljišta u Novom Knjaževcu.

Sekulić kaže da je Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju predviđeno da isplata obeštećenja za oduzetu imovinu počne u decembru 2018. godine, budući da je 2014. godine izmenama i dopunama Zakona pomeren prvobitno određen rok.

“Početak isplate novčanih obeštećenja pre 2018. godine nije moguć, shodno postojećoj zakonskoj regulativi. Samo u slučaju eventualne promene zakona i stvaranja odgovarajućih ekonomskih uslova u zemlji, građani bi mogli očekivati isplatu obeštećenja i ranije”, rekao je direktor Agencije.

On je istakao da proces restitucije zavisi od ekonomske stabilnosti Srbije, kojoj se prilagođava.

“Ukoliko bude naznaka poremećaja ekonomske stabilnosti, prilagodićemo se”, rekao je Sekulić.

Sekulić je rekao da je do sada vraćeno 95 odsto objekata, gde je restitucija bila moguća u naturalnom obliku.

Izvor: N1

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top