Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Секулић: Држава кочи реституцију, све готово за седам година

Датум објаве: четвртак, 5 јануара, 2017
Величина слова: A- A+

Агенција за реституцију донела је у 2016. години 4.837 решења о враћању одзете имовине власницима и њиховим наследницима, а процес реституције најчешће кочи велики број жалби из Државног правобранилаштва које у том процесу заступа Републику Србију, рекао је директор Агенције Страхиња Секулић.

Страхиња Секулић  Фото: Н1
Страхиња Секулић Фото: Н1

“Агенција за реституцију је фер према грађанима. Решава предмете брзо”, рекао је Секулић и додао да Србија има довољно капацитета да врати одузето и да ће процес реституције бити завршен у наредних пет или седам година.

Агенција за реституцију доноси решење о враћању имовине, а сви учесници у процесу имају право жалбе. Најчешће жалбу улажу представници државе – Државног или Општинског правобранилаштва, а Министарство финансија одлучује по жалбама. После тога, могуће је покретање управног спора пред Управним судом на чије се окончање чека и до неколико година.

Према Секулићевим речима, Агенција за реституцију у 2016. години донела је решења којима је власницима и њиховим законским наследницима враћено 1.141 објекат, односно 725 пословних простора, 181 стан и 204 зграде на територији Републике Србије.

“Нека решења су правоснажна, а нека су у поступку по жалби”, рекао је он и додао да су ове године донета и решења о враћању око 968.000 метара квадратних неизграђеног грађевинског земљишта, више од 9.500 хектара пољопривредног земљишта и више од 700 хектара шума и шумског земљишта.

Јеврејској заједници враћена су 37 објекта у Београду површине 3.043 метара квадратних, 29 пословних простора, једне зграде, седам станова, као и 25 хектара пољопривредног земљишта у Новом Књажевцу.

Секулић каже да је Законом о враћању одузете имовине и обештећењу предвиђено да исплата обештећења за одузету имовину почне у децембру 2018. године, будући да је 2014. године изменама и допунама Закона померен првобитно одређен рок.

“Почетак исплате новчаних обештећења пре 2018. године није могућ, сходно постојећој законској регулативи. Само у случају евентуалне промене закона и стварања одговарајућих економских услова у земљи, грађани би могли очекивати исплату обештећења и раније”, рекао је директор Агенције.

Он је истакао да процес реституције зависи од економске стабилности Србије, којој се прилагођава.

“Уколико буде назнака поремећаја економске стабилности, прилагодићемо се”, рекао је Секулић.

Секулић је рекао да је до сада враћено 95 одсто објеката, где је реституција била могућа у натуралном облику.

Извор: Н1

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top