Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sednica odbora za Jadovno

Datum objave: petak, 25 februara, 2011
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+
Odbor za Jadovno
Odbor za Jadovno

English

Na osnovu člana 108 tačka 3, Ustava Srpske Pravoslavne Crkve, a prema ukazanoj potrebi donosimo Našu sledeću

O D L U K U

kojom pri Eparhiji gornjokarlovačkoj osnivamo Odbor za obeležavanje i negovanje sećanja na žrtve kompleksa ustaških logora Jadovno 1941. godine.

Odbor sačinjavaju:
1.Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački Gerasim, predsednik
2.Gospodin Dušan Bastašić, doktor stomatologije iz Banja Luke, podpredsednik
3.Arhimandrit Mihailo, iguman manastira Gomirje
4.Protojerej-stavrofor Mićo Kostić, paroh riječki
5.Protojerej Dalibor Tanasić, paroh korenički
6.Gospodin Đuro Zatezalo, istoričar
7.Gospodin Rade Kosanović, načelnik Opštine Krnjak
8.Gospodin Milorad Delić, načelnik Opštine Vrhovine
9.Gospodin Slobodan Platiša, direktor Centra za razvoj pri SNV-u
10.Gospodin Siniša Ljubojević, dogradonačelnik Grada Ogulina 

Danas je u manastiru Presvete Bogorodice održana i prva sednica ovog odbora na kojoj je razmatrano o radu samog odbora, njegovim zadacima i ciljevima u predstojećem periodu njegovog delovanja.

PREAMBULA

Nema srpske pravoslavne porodice poreklom sa područja koje je pokrivala NDH, a koja nema direktnog ili kolateralnog srodnika ubijenog u vremenu postojanja te države.
Usvajanje stradanja srpskog pravoslavnog naroda u trajno pamćenje našeg naroda, predstavlja ne samo dužan odnos prema našim precima nego i odgovoran odnos prema budućim pokolenjima u funkciji prevencije genocida.

PROGRAM RADA

Odbor čuva liturgijski i svaki drugi spomen na Novomučenike Jadovinske i sve druge stradalnike na teritoriji Episkopije Gornjokarlovačke.
Odbor pamti i seća se svojih mučenika, proučava njihovo stradanje i liturgijski ih proslavlja.
Odbor okuplja potomke i poštovaoce jadovinskih žrtava koji će svojim radom i aktivnostima doprineti da se stane u kraj zaboravu besprimernog zločina, koji se dogodio u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata na području kompleksa logora Jadovno i na drugim stratištima.
Cilj rada odbora je, obelodanjivanje celom svetu Jadovinske tragedije i čuvanje pomena na nevine žrtve, naše članove porodica, rođake, sunarodnjake i njihove sastradalnike, koji su pobijeni prije gotovo 70 godina.

PREDVIĐENE AKTIVNOSTI ODBORA

1.Sa strukturama Episkopije Gornjokarlovačke organizovati služenje parastosa Jadovinskim Novomučenicima svake godine, 24. juna na Dana sećanja.
2.Organizovati parastos i sećanje na nevino ubijene u nedelju 26. juna 2011. godine, na Velebitu i u uvali Slana na ostrvu Pagu, kao i svake sledeće godine u subotu ili nedelju, po kalendaru najbliže 24. junu tekuće godine.
3.Raditi na dopuni imeničnog popisa žrtava na kome je dr Zatezalo radio do 1990. godine a nastavio Muzej genocida u Beogradu.
4.Raditi na animiranju potomaka da pišu i dostavljaju svoja saznanja o žrtvi njihovih članova porodica, rođaka i meštana na Jadovinskom stratištu i prilažu fotografije i drugu raspoloživu faktografiju.
5.Raditi na identifikovanju javnih i privatnih arhiva i izvora koji poseduju istorijsku građu vezanu za Jadovinsko stratište.
6.Organizovati predavanja i prezentacije o Jadovnu 1941.
7.Raditi na zaštiti registrovanih Spomeničkih mesta: Šaranova jama, mesto logora Jadovno i mesto logora Slana na ostrvu Pag i na drugim gubilištima širom Episkopije Gornjokarlovačke.
8.Tražiti načine da se u školske udžbenike i programe uvrsti barem kratka informacija o Jadovnu 1941.
9.Tražiti načine da se u muzejskim postavkama odvoji prostor za Jadovinsko stratište.
10.Uspostavljati saradnju sa jevrejskim organizacijama koje se bave temom Jadovna, zajedničkim srpsko-jevrejskim stratištem.
11.Raditi na animiranju novinskih agencija i svih vrsta medijskih kanala, posebno javnih servisa da ustupe medijski prostor temama o genocidu srpskog naroda u NDH.
12.Raditi na animiranju institucija, kako lokalnih tako i županijskih i republičkih da prepoznaju važnost i podrže aktivnosti odbora.
13.Tražiti načine da se u pojedinim mestima R. Hrvatske, sa srpskom većinom, po jedna ulica ili trg nazove imenom Jadovinskih žrtava 1941.
14.Insistirati kod lokalnih, županijskih i republičkih institucija da u svoje kalendare uvrste Dan sećanja na Jadovno 1941.
15.Prepoznati načine da se pomogne održavanje Prve međunarodne koferencije o Jadovnu 1941., koja će se održati u Banjaluci 24. juna 2011. godine.
16.Raditi na identifikovanju domaće i strane legislative i rezolucija vezanih za očuvanje spomeničke baštine iz Drugog svetskog rata i neprihvatljivosti fašizma kao ideologije opšteg zla, mržnje među ljudima i međusobnog istrebljenja.
17.Raditi na identifikovanju domaćih i stranih institucija i fondova koji finansiraju projekte na temu čuvanja uspomene na stradanje u Drugom svetskom ratu.

Na putu ostvarenja svojih programskih ciljeva, odbor nudi i spreman je na saradnju sa pojedincima i institucijama u zemlji i inostranstvu.

U Donjem Budačkom
22. februara 2011. godine

Izvor: SVEŠTENA EPISKOPIJA GORNjOKARLOVAČKA

Vezane vijesti: OSNOVAN ODBOR ZA NjEGOVANjE SJEĆANjA NA JADOVINSKE ŽRTVE
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top