fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

“Sedam hiljada duša”: Film o stradanju Srba osvojio prvu nagradu u Los Anđelesu

Dokumentarni film srpskog režisera Sanjina Mirića “Sedam hiljada duša” nagrađen je prvom nagradom na Creation International Film Festival u Los Anđelesu kao najbolji dugometražni dokumentarni film.

“Sedam hiljada duša” je dokumentarno – igrani film o stradanju srpskih i ruskih vojnika i interniranih civila u austro-ugarskim logorima na teritoriji današnje Češke republike, u mjestima Jindrihovice i Broumov.

“Logori su imali oko 500 objekata gdje je bilo oko 60.000 ratnih zarobljenika. Uslovi života tamo su bili izuzetno teški, bez jela, bez obuće i odjeće. Zime su bile surove a harale su zarazne bolesti, i sve to je uticalo da logore nije preživjelo 7.100 Srba. U Jindrihovicama je nalazi i mauzolej gdje su ostaci žrtava tih logora, 7.100 srpskih i 189 ruskih. To je, poslije Zejtinlika, druga najveća srpska vojnička grobnica na svijetu. U filmu su zabilježena i sjećanja vojnika koji su preživjeli logore, a koje je napisao holandski novinar Anri Aber, a u njemu govore i potomci ratnika iz Srbije”, kaže za Serbian Times režiser filma Sanjin Mirić, koji živi u Pragu.

“Publika i kritika u Americi su sjajno prihvatili film, koji je, pored Los Anđelesa, dobio nagrade i na festivalu u Njujorku, a bio je laureat i na najstarijem festivalu istorijskog filma na svijetu, u Stejtsborou, u Džordžiji. Ovaj festival je zanimljiv zbog toga što na njemu filmove ocjenjuju ne samo filmadžije nego i istoričari. Ja sam prijavljivao film na festivale istorijskog i ratnog filma, a na mnogima je dobio nagrade, poput festivala u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Rusiji, Brazilu, Švedskoj, Grčkoj…”, rekao je reditelj Sanjin Mirić.

Zanimljivo da je u filmu igrao i poznati režiser Lordan Zafranović, koji živi u Pragu.

“Lordana znam neko vrijeme. Ponekad se vidimo na raznim akcijama. Kada sam dobio ideju da bi on mogao da igra ljekara Georga Langera, zvao sam ga da odemo na kafu i sve mu objasnio. Bez riječi je prihvatio da mi pomogne i da se pojavi pred kamerom. I bio je odličan”.

Mirić je dodao da priprema i novi film, o srpskim heroinama Velikog rata, kao i strankinjama koje su ostavili sve u svojim državama (Engleska, Škotska, Australija) i došle u Srbiju da pomažu srpskom narodu.

Film “Sedam hiljada duša” prikazan je mnogim festivalima širom svijeta, gdje je pokupio brojne nagrade, kao što je bio slučaj u SAD (Njujorku), Francuskoj, Velikoj Britaniji, Rusiji, Brazilu, Švedskoj, Grčkoj…zatim na festivalu dokumentarnog filma “Zlatna buklija” u Velikoj Plani.

Izvor: https://www.bl-portal.com


Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: