fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sećanje na ratnike kod krajputaša

Komemoracija poginulim srpskim vojnicima kod spomen-kapele sa kosturnicom u Udovu na jugu Makedonije

Foto: Mladen Stančić
Foto: Mladen Stančić

SKOPLjE OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

Ispred spomen-kapele sa kosturnicom poginulim srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata u Udovu, tik uz auto-put Skoplje – Solun, u valandovskoj kotlini, na krajnjem jugu Makedonije, i ove godine na Veliki petak održana je komemoracija bez verskog pomena regrutima, masakriranim uoči Vaskrsa, 20. marta prema tada važećem Julijanskom kalendaru 1915. godine.

Na komemoraciji, kao i svake godine, bez sveštenika i verskog opela, uz podsećanje na istorijski događaj, počast poginulim srpskim vojnicima, paljenjem sveća i polaganjem venaca i svežeg cveća na memorijalu, u ime Vlade i Vojske Srbije odali su predstavnici Ambasade i izaslanik odbrane Srbije u Skoplju i srpskih asocijacija u Makedoniji.

Iznenadni mučki napad na srpsku jedinicu kod Udova, iz pravca Valandova, u cik zore, na Veliki petak, 1915. izvele su bugarsko – turske komitske čete, uz podršku austrijskih okupacionih snaga, stoji u zapisima o toj ratnoj operaciji.

Kosturnica Udovo, Foto: M. Stančić
Kosturnica Udovo, Foto: M. Stančić

U neravnopravnoj borbi, dok iz Demir Kapije nije stiglo pojačanje i rešena bitka, poginuo je 281 srpski regrut.

– U kripti kapele, počivaju zemni ostaci stradalih regruta kod Udova kao i oko 2.000 srpskih ratnika poginulih i umrlih u Prvom svetkom ratu na širem području krajnjeg juga Makedonije, kaže za „Novosti“, kustos čuvar ovog skrajnutog krajputaša, istoričar, Zoran Stamenković.

Kapela sa kosturnicom palim srpskim vojnicima podignuta je 1934.godine, na 15-tak kilometara od Valandova, na uzvišici neposredno uz saobraćajnicu Skoplje – Demir Kapija – Đevđelija – Solun.

– Podizanje kapele je naložio i finansirao kralj Aleksandar Karađorđević, ali nije stigao da dođe i pokloni se senima palih srpskih ratnika koji počivaju u njenoj kosturnici, jer je ubijen u atentatu iste godine u Marselju, objašnjava Milorad Škiljević, jedan od uglednih Srba iz obližnjeg sela Josifova.

Valandovo je 8. marta 1931. godine pogodio snažan zemljotres, a već sutradan kralj Aleksandar I Karađorđević posetio je mesta pogođena zemljotresom. Tom prilikom obišao je grobove palih srpskih vojnika i pokrenuo inicijativu za izgradnju spomen-kosturnice u Udovu.

Stamenković nam je potvrdio da je u poslednjem izveštaju Ambasadi Srbije u Skoplju i Ministarstvu za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, ukazao na opasnosti opštećenja neograđene i nezaštićene kapele i kosturnice.

– Ozbiljna su oštećenja na objektu. Opada fasada ispod oboda apside na severnoj strani, podprozorje i obod, propuštaju vodu i zato fasada opada. Na severnoj strani pod vlagom runi se zaštitni sloj i već se naziru stari grafiti na kapeli od pre više od dve decenije, kaže Stamenković.

PUN GAS KRAJ SVETIONIKA

Spomen kapela u Udovu je na delu uklete deonice puta na Koridoru 10 koji od Demir Kapije vodi prema Grčkoj, gde su svakog leta ogromne gužve i česte nesreće žurnih vozača upućenih prema letovalištima na Egeju.

Baš na tom delu duž Vardara svakog leta u teškim nesrećama česta su stradanja. Mnogi najčešće srpski turisti na putu prema jugu pauziraju na odmorištu između Demir Kapije i Udova. Veoma malo od njih, međutim uopšte i zna za obližnji krajputaš „iznad puta u Udovu“, svetionik srpske ratne istorije na ovim prostorima. Prohuje „punim gasom…“

A, kapela nije obeležena tablom ili putokazom. Jedino ko se slučajno zadrži na obližnjem stajalištu, uočiće urezane stepenice koje vode na vrh uzvišice do – kosturnice.

OBILASCI

Kustos spomen kapele u Udovu Zoran Stamenković kaže da su zahvaljujući „kontakt angažmanima“ aktivista Kulturnog centra „Spona“ iz Skoplja, proteklih godina memorijal organizovano posetile grupe navijača „Delije“, policijskog sindikata, predstavnici kabineta predsednika Srbije, vladika budimljansko nikšićki SPC Joanikije, iguman manastira Devine vode sa Kosmeta otac Fotije, Zdravko Čolić…

Autor: Mladen Stančić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Zaboravljena spomen–kosturnica na Kosmaju (Video)

Ubiše nas bratska satiranja!

Obnova spomenika Jevrejima – srpskim vojnicima

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: