fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zaboravljena spomen–kosturnica na Kosmaju (Video)

Beograd – Prema mnogim istoričarima prelomni, odlučujući boj u Kolubarskoj bici, krajem 1914. godine, odigrao se na planini Kosmaj. Danas su mnogi zaboravili na taj boj na Kosmaju. Ali narodno sećanje je ostalo i oslikava se u narodnoj izreci: „Došo Švaba sve do Ralje a od Ralje nikud dalje“.

(Foto: Kamerom kroz Srbiju)
(Foto: Kamerom kroz Srbiju)

Pored ove narodne izreke jedino što još podseća na ovaj, verovatno odsudni boj, je skromna spomen kosturnica „Beli kamen“ ispod današnjeg TV repetitora na Kosmaju.

Posle sloma u Cerskoj bici, Habsburški vojskovođa Poćorek, inače ponemčeni Slovenac, sa vojskom od preko 300.000 vojnika ponovio je napad na Srbiju. Ovaj puta temeljitije i mnogo opreznije. I pored hrabre odbrane Srpska vojska je morala da se postepeno povlači. Zbog hrabre i dugotrajne odbrane borbena dejstva su se produžila do početka decembra i nastupa zime.

U želji da skrati liniju fronta, čime bi poboljšala odbranu, Srpska Vrhovna Komanda žrtvovala je Beograd i prepustila je grad neprijatelju. Jedinice Komande odbrane Beograda, pod komandom generala Mihajla Živkovića-Gvozdenog, 30. novembra 1914. godine povukle su se južnije, na liniju Varovnica-Kosmaj.

Kritikovan od austrijske javnosti da se napad na Srbiju i konačni slom Srbije suviše odužio, i svestan da su već duboko zagazili u zimu, Poćorek šansu za konačnu pobedu vidi u brzom i odlučnom napadu na Kosmaj. Njegovim osvajanjem austrijska vojska bi zašla iz leđa srpskoj vojsci na liniji Aranđelovac – Gornji Milanovac. Za taj napad Poćorek je odvojio preko 60 bataljona.

Postalo je jasno da će ishod cele bitke zavisti od toga ko bude držao Kosmaj. Tako je 6. decembra počeo napad na srpske položaje na Kosmaju. Na brdovitom i šumovitom terenu borbe su se uglavnom vodile prsa u prsa, bajonetima, bombama… Borbe su trajala 3 dana, do 8. decembra. Austrijske trupe su potučene. Kosmaj je ostao u srpskim rukama. I mnogo srpskih vojnika je zauvek ostalo na Kosmaju. Tačan broj stradalih nije precizno utvrđen.

Za to vreme srpska kontraofanziva se uspešno odvijala preko Kolubare. Završila se veličanstvenom pobedom srpske vojske u Kolubarskoj bici.

Na mestu ove teške i presudne bitke u kojoj je izginulo mnogo srpskih vojnika, trebalo bi da se nalazi veličanstveni spomenik. Umesto takvog spomenika danas se tu nalazi samo skromna spomen-kosturnica.

Na spomen kosturnici su ispisani stihovi čuvenog srpskog pesnika Đure Jakšića.

Ovako skromna spomen kosturnica i stanje u kome se ona nalazi, kao i stanje i zapuštenost celoga terena, govori o stepenu naše nebrige o nacionalnoj istoriji i junacima koji su dali svoje živote braneći svoju domovinu.

Položaj spomen kosturnice je do nedavno bio neobeležen. Samo su poznavaoci i iskreni poštovaoci naše tradicije, uspevali da je pronađu. Danas postoji nekoliko tabli, koje nam pokazuju put i govore nam gde večno leže srpski vojnici, koji su položili živote braneći svoju domovinu. Na žalost, još uvek nema uređenog puta koji vodi do same kosturnice.

Ukoliko želite da posetite ovo mesto, otiđite do TV repetitora na Kosmaju. Nedavno je pored repetitora podignut veliki drveni vidikovac. Desno od vidikovca, vodi mala staza niz padinu, kroz šumu. Posle nekoliko stotina metara, doći ćete do spomen kosturnice.

Pogledajte video:

Kameron kroz Srbiju

Izvor: Vaseljenska TV

Oznake: Kolubarska bitka, Kosmaj, Spomen kosturnica Beli kamen, srpska vojska, Austrougarska

Vezane vijesti:

Kolubarska bitka | Jadovno 1941.

Bitka u kojoj je Mišić izveo taktiku za udžbenike | Jadovno 1941.

„Mišićev manevar“ i herojska odbrana Srpske vojske | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: